Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Αργεντινή - Μικρές προσδοκίες για συμφωνία με τους πιστωτές την ύστατη στιγμή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Αργεντινή - Μικρές προσδοκίες για συμφωνία με τους πιστωτές την ύστατη στιγμή
Στο μάτι του κυκλώνα οι επιχειρήσεις της Αργεντινής, καθώς οι προμηθευτές τους επιβάλουν σκληρούς όρους
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Αργεντινή, καθώς εκπνέει αύριο 30 Ιουλίου η προθεσμία για να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση.
Αν αυτό δεν συμβεί η Αργεντινή θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
Η χώρα θα επιδιώξει παράταση της προθεσμίας, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα το πετύχει, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνησης της Αργεντινής, οι αξιωματούχοι της θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι ενδεχομένως η Αργεντινή να θεωρήσει ότι τη συμφέρει περισσότερο η χρεοκοπία παρά ο συμβιβασμός.
Ο συμβιβασμός ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Αργεντινή, με αποτέλεσμα και άλλοι κάτοχοι ομολόγων να προσφύγουν νομικά κατά της χώρας, με το κόστος να ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια.
«Η πιθανότητα χρεοκοπίας, τα επιτόκια και το ύψος του πληθωρισμού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα», σχολιάζει ο Miguel Rizzo
Η απειλή της χρεοκοπίας, σε συνδυασμό με το προβληματικό πέσο σημαίνει ότι οι ξένοι προμηθευτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι επιχειρήσεις της Αργεντινής, δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπής στις πληρωμές και ως εκ τούτου τους επιβάλουν πολύ αυστηρούς όρους.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των funds αποκαλώντας τους «γύπες».
Ωστόσο, οι μεγάλες διαγραφές χρέους έγιναν δεκτές από το 90% και πλέον των πιστωτών το 2005 και το 2010.
Εάν η Αργεντινή χρεοκοπήσει την Τετάρτη, θα πρόκειται για θέμα αρχής, με την κυβέρνηση να παραμένει φερέγγυα.
Ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν ανάλογη την περίοδο 2001-2002, όταν για μήνες οι διαδηλωτές συγκρούοντας στους δρόμους με την αστυνομία και έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα και τράπεζες του Μπουένος Άιρες.

FT: Προς νέα χρεοκοπία οδεύει η Αργεντινή
Για νέα χρεοκοπία προετοιμάζεται η Αργεντινή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014.
"Οι Αργεντινοί ετοιμάζονται για μία ακόμη χρεοκοπία στις 30 Ιουλίου του 2014 την 3η κατά σειρά τα τελευταία 13 χρόνια", τονίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι "το Μπουένος Άιρες (πρωτεύουσα της Αργεντινής) θα πρέπει να έχει προβεί στην αποπληρωμή ομολόγων προς τα επενδυτικά κεφάλαια που κέρδισαν την δικαστική διαμάχη και δεν υποχρεώνονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» ομολόγων από την κυβέρνηση της Αργεντινής, έως τις 30 Ιουλίου".
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.
Έπειτα από συνομιλίες το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Αργεντινή υποχώρησε στα 539 εκατ. δολάρια όμως, τα χρήματα αυτά δεν έχουν βρεθεί ούτε οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις έφεραν αποτέλεσμα.
"Η οικονομία δεν είναι σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση.
Επίσης το χρέος της Αργεντινής έχει μειωθεί στα 30 δισεκ. δολάρια από 80 δισεκ. δολάρια πριν κάποια χρόνια.
Παρά την 3η χρεοκοπία, λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες της θα είναι τόσο τρομακτικές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν το 25% και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες των Αργεντινών στους δρόμους.
Η οικονομία της Αργεντινής δεν βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση πριν χρεοκοπήσει.
Η νέα πιθανή τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής ίσως να έχει συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αντίθεση με το 2001, το χρέος της Αργεντινής βρίσκεται στην κατοχή μιας μικρής ομάδας επενδυτών, όπως τα hedge funds, που έχουν συνηθίσει σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών και μεγαλύτερη αστάθεια.
"Απλά δεν υπάρχουν φόβοι μια ευρείας μετάδοσης.
Οι περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν Αργεντινή είναι μοναδική περίπτωση και ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές υποστηρίζει ο Siobhan Morden, επικεφαλής για την Λατινική Αμερική της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.
Για την Αργεντινή, η άμεση επίδραση μιας χρεοκοπίας θα καταστεί αισθητή κυρίως στα CDS που θα εκτιναχθούν.
Ο Arturo Porzecanski, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Οικονομικών Σχέσεων στο American University στην Ουάσιγκτον, λέει ότι μια πιθανή συνέπεια της χρεοκοπίας της Αργεντινής είναι ότι μπορεί να κλείσει τις αγορές ή να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τράπεζες, κυβερνητικούς φορείς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια στάση πληρωμών θα επιτρέψει στους πιστωτές να "επιταχύνουν" την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων Αργεντινής που κατέχουν.
Το Cross default επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει σε όλο το χρέος της Αργεντινής που φθάνει τα 30 δισεκ. δολάρια στάση πληρωμών ειδικά για το χρέος που δεν υπόκεινται στο δίκαιο των ΗΠΑ.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández έχει υιοθετήσει μια προκλητική στάση, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν στις 30 Ιουλίου στην Bank of New York Mellon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης