Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Putin θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση 600 δισ. δολ.

tags :
Bloomberg: Ο Putin θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση 600 δισ. δολ.
Αδύναμες οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις ρωσικές επιχειρήσεις
Οι νέες αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων, απειλούν να τις αποκλείσουν από τις διεθνείς χρηματαγορές, οι οποίες τις έχουν τροφοδοτήσει με 600 δισ. ευρώ τουλάχιστον, από το 1998 μέχρι το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στην κατοχή τους ομόλογα σε ευρώ και δολάριο ύψους 165 δισ. δολ. ενώ κατέχουν και υπεράκτια κοινοπρακτικά δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ.
Οι τράπεζες που εδρεύουν στην Κίνα και παραμένουν φίλα προσκείμενες προς το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτό το κενό, σχολιάζει ο Ian Hague, της Firebird Management με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Όπως εξηγεί είναι απίθανο για τη Ρωσία να καταφέρει να αντικαταστήσει τον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές με άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Παράλληλα εκτιμά ότι αν η Ρωσία επιμείνει στη σκληρή στάση της όσον αφορά την Ανατολική Ουκρανία, τότε θ ακολουθήσουν ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση.
Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών, ενώ σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση μιας νέας «μαύρης λίστας».
Οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τη Ρωσία, ενδεχομένως να προέρχονται από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο θα είναι βραχυπρόθεσμες και αναποτελεσματικές στην αντικατάσταση των πηγών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Aleksei Belkin, της Kapital Asset Management, με έδρα τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης