Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη - Κλείνει τα σύνορα η Τυνησία - Χάος με τους πρόσφυγες

tags :
Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη - Κλείνει τα σύνορα η Τυνησία - Χάος με τους πρόσφυγες
Τουλάχιστον 30 νεκροί σε μάχες στη Βεγγάζη
(upd) Στο χάος οδηγείται η Λιβύη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων σε όλη την χώρα.
Mάλιστα σε αυτό το πλαίσιο Η τυνησία ανακοίνωσε ότι έκλεισε το βασικό μεθοριακό της πέρασμα με τη Λιβύη, καθώς χιλιάδες ξένοι και λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος.
Το κρατικό τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP, επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι αποφασίστηκε να κλείσει η διάβαση του Ρας Ζντιρ, εξαιτίας του χάους.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως αιγύπτιοι μετανάστες, αλλά και λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα.
Νωρίτερα, οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα που ερρίφθη από την πλευρά της Λιβύης, καθώς οι λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος.
Την Πέμπτη δύο Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν όταν λίβυοι φρουροί άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν το πλήθος.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα, από την πλευρά της Τυνησίας, είπε ότι από το πρωί ακούγονταν συχνά πυρά από την πλευρά της Λιβύης.
Η Τυνησία φοβάται ότι λόγω της κρίσης στη γειτονική Λιβύη θα κατακλυστεί από πρόσφυγες, όπως είχε γίνει και το 2011, κατά τη διάρκεια της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι επισφαλής και δεν μπορεί να αντέξει την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Μόνγκι Χάμντι.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Οι δύο μεγαλύτερες πολιτοφυλακές τής Δυτικής Λιβύης – οι ισλαμιστές μαχητές από την παραθαλάσσια πόλη Μισράτα και οι αντι-ισλαμιστές από την δυτική πόλη Ζιντάν – βρίσκονται αντιμέτωπες για πρώτη φορά από τότε που συνεργάστηκαν για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ αλ-Καντάφι πριν από τρία χρόνια. Ο λιβυκός στρατός δεν φαίνεται πουθενά, ενώ ο πρωθυπουργός τής χώρας, Abdullah al-Thinni, έχει κάνει ελάχιστα περισσότερα από το να ικετεύει για «εκπαιδευτές» των Ηνωμένων Εθνών, προφανώς μια άλλη ορολογία για ειρηνευτικές δυνάμεις. Σε αντίποινα, οι ισλαμιστές μαχητές έχουν ματαιώσει τις προσπάθειές του να εγκαταλείψει την Τρίπολη.
Νέες συγκρούσεις  ξέσπασαν εχθές μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλάκων γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.
«Ένοπλοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου με βαριά και ελαφρά όπλα», δήλωσε ο αλ Τζιλάνι αλ Ντάες που διοικεί μια δύναμη αρμόδια για την ασφάλειά του.
Επίσης έκανε λόγο για «μερικούς τραυματίες» μεταξύ των ανδρών του, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των πολιτοφυλακών από την πόλη Ζεντέν.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 400.
Μάλιστα εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εκκενώσει την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.
Αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά η φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Λιβύη όπου εδώ και εβδομάδες μαίνονται σκληρές συγκρούσεις.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων οι 77 είναι από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας), 12 από την Κύπρο, 78 από την Κίνα, 10 από τη Βρετανία, 7 από το Βέλγιο, 1 από τη Ρωσία και 1 από την Αλβανία.
Παράλληλα το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της στη Λιβύη αποφάσισε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, καθώς και την απομάκρυνση του προσωπικού της, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση 29 ισπανών υπηκόων και των οικογενειών τους, μετά από σύσταση του υπουργείου στους Ισπανούς που διαμένουν στη χώρα να την εγκαταλείψουν.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Ταυτόχρονα πολλά ξένα κράτη έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες και συμβουλεύουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Για παράδειγμα η γερμανική πρεσβεία απέσυρε προς το παρόν το διπλωματικό προσωπικό χωρίς όμως να κλείσει η πρεσβεία στην Τρίπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης