Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στο Ιράκ - Τρόμο και θάνατο σκορπούν οι τζιχαντιστές - Στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις ενέκρινε ο Obama

tags :
Κόλαση στο Ιράκ - Τρόμο και θάνατο σκορπούν οι τζιχαντιστές - Στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις ενέκρινε ο Obama
Σιίτες, χριστιανοί και Γιαζιντί, διώκονται ανελέητα από τους σουνίτες εξτρεμιστές στο Βόρειο Ιράκ
Κόλαση επικρατεί στο Ιράκ, με τους τζιχαντιστές αντάρτες να σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο στο πέρασμά τους.
Σιίτες, Χριστιανοί και Γιαζιντί, υφίστανται ανελέητο διωγμό, με αποτέλεσμα να είναι χιλιάδες οι εκτοπισμένοι που αναζητούν καταφύγιο, κυρίως στην Τουρκία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση της κουρδικής πρωτεύουσας Aρμπιλ, αλλά και να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε θέση μάχης στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του 2011.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης, ο Obama δήλωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ρίψεις τροφίμων και νερού σε δεκάδες χιλιάδες ιρακινούς, μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Γιαζιντί, που έχουν παγιδευτεί σε μία άγονη οροσειρά στο βορειοδυτικό Ιρακ, προσπαθώντας να ξεφύγουν απο τους ισλαμιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που τους απειλούν με "γενοκτονία".
Ο αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν συνεπάγονται επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακ, αλλά η επέλαση των ισλαμιστών του ΙΚ, την οποία χαρακτήρισε "βάρβαρη", τους έχει φέρει σε μικρή απόσταση απο την Αρμπιλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμερικανούς διπλωμάτους, στρατιωτικούς και άλλους πολίτες που βρίσκονται στην πόλη.
"Δεν θα επιτρέψω στις ΗΠΑ να συρθούν σε άλλον ένα πόλεμο με το Ιρακ", δήλωσε ο Ομπάμα.

Διώκονται ανελέητα οι χριστιανοί
Οι πανάρχαιοι πληθυσμοί των Χριστιανών του Ιράκ αντιμετωπίζουν επ’ εσχάτων τη μανία των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν τα τελευταία δύο 24ωρα 15 κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Μοσούλης στον Τίγρη.
Η απαίτηση των σουνιτών εξτρεμιστών του Χαλιφάτου προς τις θρησκευτικές μειονότητες, που συνοψίζεται στο δίλημμα «ασπασθείτε το Ισλάμ ή φύγετε», έπεισε χιλιάδες Χριστιανούς, Γιαζιντί (σχίσμα του σιιτισμού) και Κούρδους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στα αφιλόξενα όρη Σιντζάρ του ΒΔ και Κεντρικού Ιράκ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Γαλλία
Τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την κατάσταση στο Ιράκ, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικώ, L. Fabius.
Ο κ.Fabius πραγματοποίησε αυτήν την έκκληση μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως τόνισε «με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, η Γαλλία ζητεί έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτως ώστε η διεθνής κοινότητα να κινητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή στο Ιράκ».

Έκκληση να σταματήσει το ανθρωπιστικό δράμα στο Ιράκ, από τον Πάπα Φραγκίσκο
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ώστε να προστατέψει όσους απειλούνται από τη βία και να εξασφαλίσει την αποστολή βοήθειας σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», έκανε έκκληση ο Πάπας Φραγκίσκος, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Το ανθρωπιστικό δράμα πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο Πάπας, στην γραπτή του έκκληση, ζητώντας να γίνει αυτό «συνείδηση όλων των πολιτών».
Απηύθυνε, δε, και έκκληση στους χριστιανούς να προσευχηθούν για το καλό όλων.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, πατέρας Λομπάρντι, ανέφερε ότι ο Πάπας «παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις ειδήσεις που φθάνουν από το βόρειο Ιράκ και οι οποίες αφορούν τον άμαχο πληθυσμό, ενώ σχετικά συμπλήρωσε πως «πλήττονται, ιδίως, οι χριστιανικές κοινότητες, καθώς πρόκειται για έναν λαό που τρέπεται σε μαζική φυγή από τα χωριά του, εξαιτίας της μαζικής βίας που τις μέρες αυτές επικρατεί στην όλη περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης