Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Εκεχειρία ζητούν ΟΗΕ, ΗΠΑ - Καταδικάζουν την επανέναρξη της αιματοχυσίας

Διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Εκεχειρία ζητούν ΟΗΕ, ΗΠΑ - Καταδικάζουν την επανέναρξη της αιματοχυσίας
Περισσότερος πόνος και θάνατος αμάχων σε αυτή τη σύγκρουση είναι ανυπόφορος...
(upd3)Κορυφώνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.
ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδικάζουν την επανέναρξη των εχθροπραξιών και ζητούν εκεχειρία.
Ειδικότερα, τη «βαθιά απογοήτευσή» του εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, για τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα και για το γεγονός ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός, στις συνομιλίες τους στο Κάιρο».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού «καταδικάζει την επανέναρξη της ρίψης ρουκετών προς το Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερος πόνος και θάνατος αμάχων σε αυτή τη σύγκρουση είναι ανυπόφορος».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τα μέρη να βρουν το συντομότερο ένα τρόπο για την «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και «να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός».
Ο Μπαν Γκι Μουν υπογραμμίζει ότι η επέκταση της κατάπαυσης του πυρός είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα προβλήματα της κρίσης το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα μέρη «να μην καταφύγουν σε περαιτέρω στρατιωτική δράση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».
Παράλληλα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία «τις επόμενες ώρες» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
«Ελπίζουμε ότι οι πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια παράταση της εκεχειρίας τις επόμενες ώρες», δήλωσε η Μαρί Χάρφ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τη Χαρφ, μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει ο αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Φρανκ Λέβενσταϊν βρίσκεται στο Κάιρο, όπου εξαιτίας της κατάστασης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την παλαιστινιακή και την ισραηλινή αντιπροσωπεία.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για τον αυξημένο αριθμό των παλαιστίνιων άμαχων θυμάτων, όμως η Χαρφ εκτίμησε ότι η Χαμάς φέρει πλήρως την ευθύνη για τον τερματισμό της εκεχειρίας.
«Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να παρατείνει την εκεχειρία, η Χαμάς αρνήθηκε και άρχισε και πάλι τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και συνεχίζει να διατυπώνει υπερβολικές απαιτήσεις», υπογράμμισε η Χαρφ.
Την Παρασκευή το πρωί τερματίσθηκε η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Το Ισραήλ απάντησε στη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα με νέους βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένα δεκάχρονο αγόρι.
Όπως μεταδίδει το BBC η Χαμάς έπληξε το Ισραήλ με 43 ρουκέτες και το Ισραήλ επιτέθηκε σε 70 σημεία που εκτιμούσε ότι υπήρχαν παλαιστίνιοι μαχητές.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις συνεχίζονται στην Αίγυπτο οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα τερματίσει την αιματοχυσία στην περιοχή.
Μάλιστα, οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές και ειδικότερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φατάχ στο Κάιρο, ο Αζάμ Αχμέντ, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στο Κάιρο και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά τον τερματισμό της εκεχειρίας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας» είπε και διευκρίνισε ότι όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις ήταν σύμφωνες να μην παραταθεί η τριήμερη εκεχειρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης