Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Μέτρια και αναιμική η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Αναμένονται τα αποτελέσματα των LTROs - Θα στηρίξουν την οικονομία

ΕΚΤ: Μέτρια και αναιμική η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Αναμένονται τα αποτελέσματα των LTROs - Θα στηρίξουν την οικονομία
Τα μέτρα θα συμβάλουν στην επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%
Για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζει να είναι μέτρια και ανομοιογενής, με χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και υποτονική δυναμική των νομισματικών και πιστωτικών μεγεθών.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που αποφασίστηκαν στις αρχές Ιουνίου έχουν οδηγήσει σε χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες θα ενισχύσουν τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Οι εν λόγω πράξεις θα παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις για χρονική διάρκεια έως και τέσσερα έτη για όλες τις τράπεζες που θα πληρούν ορισμένα όρια αναφοράς τα οποία σχετίζονται με τις χορηγήσεις τους προς την πραγματική οικονομία.
Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης και στην τόνωση της χορήγησης πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
Καθώς τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να επηρεάζουν σταδιακά την οικονομία, θα συμβάλουν στην επάνοδο των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα πλησιέστερα στο 2%.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε στις αρχές Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εντατικοποιήσει την προετοιμασία πλαισίου για οριστικές πράξεις αγοράς τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την κατ’ εξοχήν διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά την παροχή ενδείξεων για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο ενόψει των προοπτικών για τον πληθωρισμό όπως διαμορφώνονται επί του παρόντος.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέσα πολιτικής στο πλαίσιο της αποστολής του, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την περαιτέρω αντιμετώπιση μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.
Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση, το α΄ τρίμηνο του 2014.
Αναφορικά με το β΄ τρίμηνο, οι μηνιαίοι δείκτες χαρακτηρίζονταν από σχετική μεταβλητότητα, αντανακλώντας εν μέρει τεχνικούς παράγοντες.
Συνολικά, οι πρόσφατες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ερευνών που ήταν διαθέσιμα τον Ιούλιο, παραμένουν συμβατές με τις προσδοκίες του Διοικητικού Συμβουλίου για συνεχιζόμενη μέτρια και ανομοιογενή ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να στηριχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως μεταξύ άλλων η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η άνοδος του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, θα πρέπει να συμβάλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης, η ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται να ωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.
Όμως, παρόλο που οι αγορές εργασίας παρουσιάζουν ορισμένες περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ παραμένει υψηλή και, συνολικά, το ποσοστό αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού εξακολουθεί να είναι σημαντικό.
Πέραν αυτού, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων των ΝΧΙ προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αρνητικός τον Ιούνιο, ενώ οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πιθανόν θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι καθοδικοί.
Πιο συγκεκριμένα, αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θα μπορούσαν ίσως να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες, μεταξύ άλλων μέσω επιδράσεων στις τιμές της ενέργειας και στην παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα της ζώνης του ευρώ.
Ένας περαιτέρω καθοδικός κίνδυνος συνδέεται με το ενδεχόμενο ανεπαρκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς και υποτονικότερης από το αναμενόμενο εγχώριας ζήτησης.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) της ζώνης του ευρώ ήταν 0,4% τον Ιούλιο του 2014, έναντι 0,5% τον Ιούνιο.
Το γεγονός αυτό αντανακλά κατά κύριο λόγο μείωση του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας, ενώ οι άλλες βασικές συνιστώσες του ΕνΔΤΚ παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.
Με βάση τις σημερινές πληροφορίες, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους προσεχείς μήνες και στη συνέχεια να αυξηθεί σταδιακά στη διάρκεια του 2015 και του 2016.
Παράλληλα, οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τόσο οι ανοδικοί όσο και οι καθοδικοί κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών είναι περιορισμένοι και σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι μεσοπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πιθανές συνέπειες από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και από τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα παρακολουθούνται στενά.
Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση, τα στοιχεία για τον Ιούνιο του 2014 συνεχίζουν να καταδεικνύουν συγκρατημένο υποκείμενο ρυθμό αύξησης της ποσότητας χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3), καθώς ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε σε 1,5% τον Ιούνιο, έναντι 1,0% τον Μάιο.
Ο ρυθμός αύξησης του στενού νομισματικού μεγέθους M1 διαμορφώθηκε σε 5,3% τον Ιούνιο, από 5,0% τον Μάιο.
Η άνοδος των καθαρών απαιτήσεων των ΝΧΙ έναντι του εξωτερικού, η οποία αντανακλά εν μέρει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία της ζώνης του ευρώ, παρέμεινε ο κυριότερος υποστηρικτικός παράγοντας της ετήσιας αύξησης του Μ3.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (διορθωμένος ως προς τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων) παρέμεινε αρνητικός σε -2,3% τον Ιούνιο, έναντι -2,5% τον Μάιο και -3,2% τον Φεβρουάριο.
Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι υποτονικός και αντανακλά τη χρονική υστέρηση που παρουσιάζουν οι εξελίξεις στα δάνεια σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο, τον πιστωτικό κίνδυνο, τους παράγοντες της προσφοράς πιστώσεων και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των ισολογισμών του χρηματοπιστωτικού και του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα, από την άποψη των μηνιαίων ροών, τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, αφού κατέγραψαν σημαντικές αρνητικές μηνιαίες ροές τους πρώτους μήνες του 2014.
Αυτό συνάδει με τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων για το β΄ τρίμηνο του 2014 στο πλαίσιο της οποίας οι τράπεζες ανέφεραν ότι τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις έγιναν χαλαρότερα σε καθαρούς όρους.
Επιπλέον, οι τράπεζες ανέφεραν βελτίωση της καθαρής ζήτησης δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά (διορθωμένος ως προς τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων) ήταν 0,5% τον Ιούνιο του 2014, παραμένοντας σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τις αρχές του 2013.
Στο πλαίσιο της υποτονικής πιστωτικής επέκτασης, έχει καθοριστική σημασία η συνολική αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών που διενεργείται ήδη από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία που τους παρέχει η άσκηση αυτή έτσι ώστε να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες για πιστωτική επέκταση στη διάρκεια των επόμενων φάσεων της ανάκαμψης.
Συνοπτικά, η οικονομική ανάλυση δείχνει ότι τα σημερινά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού αναμένεται να ακολουθηθούν από μια σταδιακή ανοδική κίνηση των ρυθμών πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) προς επίπεδα πλησιέστερα στο 2%.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα προσαρμογής των αγορών εργασίας και προϊόντων των χωρών. Πρέπει τώρα να δοθεί ώθηση σε αυτές τις προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Για την επάνοδο σε υγιή δημόσια οικονομικά, οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να μην αναστρέψουν όσα έχουν ήδη επιτύχει στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη.
Η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου δημοσιονομικής και μακροοικονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ είναι σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη μείωση των υψηλών λόγων δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ σε διαταραχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης