Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοητευτικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης – Παρέμεινε αμετάβλητο στο β' τρίμηνο του 2014

Απογοητευτικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης – Παρέμεινε αμετάβλητο στο β' τρίμηνο του 2014
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο, υποχώρησε στο 0,4% από 0,5% τον Ιούνιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009
(upd) Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς παρέμεινε αμετάβλητο στο β' τρίμηνο του 2014, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομία της «φρενάρει».
Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο έπειτα από ανάπτυξη 0,2% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,1%.





Στο σύνολο της Ε.Ε., η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2%.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε συρρίκνωση κατά 0,2% του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο, ενώ η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει το momentum της.

Η σύγκριση των στοιχείων του σύνθετου μεταποιητικού δείκτη PMI με τα στοιχεία για το ΑΕΠ


Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο υποχώρησε στο 0,4% από 0,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.
Ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 1% των τιμών ενέργειας, έναντι της ανόδου κατά 0,1% τον Ιούνιο, καθώς και στην πτώση κατά 0,3% στις τιμές των τροφίμων και έπειτα από πτώση 0,2% τον Ιούνιο.
Εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,8%, στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε πτώση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο σε Βουλγαρία (-1,1%) και σε τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ήτοι Ελλάδα (-0,8%), Πορτογαλία (-0,7%), Ισπανία (-0,4%) και Σλοβακία (-0,2%).
Από την άλλη πλευρά, Εσθονία, Ιταλία και Πολωνία δεν παρουσίασαν μεταβολές στις τιμές, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού παρουσίασαν Ηνωμένο Βασίλειο (+1,9), Αυστρία (+1,7%), Ρουμανία (+1,5%) και Λουξεμβούργο (+1,2%).

(Πρώτη ενημέρωση 12:09, 14 Αυγούστου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης