Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμο» άνοιξε η Τουρκία στη Moody’s – «Την κατηγορεί ότι εργάζεται για τους εχθρούς της τουρκικής οικονομίας»

«Πόλεμο» άνοιξε η Τουρκία στη Moody’s – «Την κατηγορεί ότι εργάζεται για τους εχθρούς της τουρκικής οικονομίας»
Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν νοιάζονται για τις εκτιμήσεις της
Διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Moody's, με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Nihat Zeybekçi, να δηλώνει ότι "δεν τον ενδιαφέρουν" οι αξιολογήσεις του οίκου, απαντώντας επί της ουσίας στους ισχυρισμούς ότι η ομάδα ανάλυσης της Moody's "απρόθυμα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις της Τουρκίας".
Σύμφωνα με το πρόσφατο report της Moody's, η νίκη του R.T. Erdogan δεν θα απομακρύνει τις πιστωτικές προκλήσεις της χώρας, προειδοποιώντας ότι η προοπτική της χώρας και το πολιτικό τοπίο είναι πιθανό να παραμείνουν αβέβαια μέχρι την ολοκλήρωση των γενικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2015.
Σύμφωνα με τον Zeybekçi η οικονομία της Τουρκίας θα βελτιωθεί με τον νέο πρόεδρο, και κατηγόρησε την Moody's ότι έχει διαφορετική ατζέντα.
"Ξέρουμε για ποιον εργάζεται", είπε με νόημα ο Zeybekçi, κατηγορώντας τον οίκο ότι ανησυχεί αν ο τουρκικός λαός πληρώνει λιγότερους τόκους και ότι η χώρα θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από "ορισμένους κύκλους."
Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για τις εκτιμήσεις της.
Πάντως, οι επικρίσεις του Zeybekçi για την Moody's δεν ήταν η μόνη αντίδραση από την κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα δηλώσεις έγιναν και από τον Yiğit Bulut, οικονομικό σύμβουλο του Erdogan, ο οποίος μάλιστα είναι γνωστός ως υπερασπιστής των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με "ξένους εχθρούς της Τουρκίας".

Το βάρος του χρέους της Τουρκίας μεγαλώνει

Πάντως, οι δηλώσεις των Τούρκων αξωματούχων έρχονται σε μια στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από την αύξηση του εξωτερικού χρέους, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Το εξωτερικό χρέος της χώρας ανήλθε στα 117 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ήτοι 58% αύξηση σε σχέση με το εκείνο του 2002.
Το μερίδιο του εξωτερικού χρέους στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 39% το 2011 σε 47% το 2013.
Η αύξηση του τουρκικού χρέους προς τους παγκόσμιους δανειστές, έρχεται σε αντίθεση με την προπαγάνδα που προωθεί η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης