Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ζητούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας

Οι ΗΠΑ ζητούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, θα ζητήσει από την Κίνα να επιτρέψει την άνοδο των επιτοκίων, στις συναντήσεις του σήμερα και αύριο με τους Κινέζους ηγέτες στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο του ετήσιου στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου.
Η Κίνα θα πρέπει να χαλαρώσει τους ελέγχους στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να δώσει στις ξένες τράπεζες μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση, δήλωσε ο David Loevinger, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την Κίνα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το γουάν διατηρείται σε τεχνητά φτηνά επίπεδα προς όφελος των εξαγωγέων και καθιστά δύσκολο για την Κίνα να αυξήσει τα επιτόκια και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρέθηκε τον Μάρτιο σε υψηλό 32 μηνών. Από την άλλη η Κίνα κατηγορεί το ρεκόρ του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ ότι συνέβαλε σε μονόπλευρες ροές του εμπορίου και των επενδύσεων.
«Είναι αρκετά σαφές ότι το ισχύον σύστημα είναι βλαβερό στον αγώνα κατά του πληθωρισμού τους », δήλωσε ο Dan Dorrow, επικεφαλής της Faros Trading, αμερικανικής εταιρείας νομισματικών συναλλαγών. «Η αιτία βρίσκεται στις εσφαλμένες τιμές των συναλλαγματικών ισοτιμιών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι, αυτή την ώρα στη Σαγκάη η ισοτιμία δολαρίου-γουάν διαμορφώνεται στα 6,4951 γουάν. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Zhu Guangyao δήλωσε την Παρασκευή, ότι η Κίνα δίνει «ιδιαίτερη προσοχή» στις προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, και ότι η χώρα του θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ποιότητας του μηχανισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης