Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Καμπανάκι" ΔΝΤ προς τη Ρουμανία - "Εντείνετε τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ"

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ρουμανία να επιστρέψει έως και 1,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εάν ορισμένα από τα προενταξιακά έργα δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, άφησε ανοιχτό, με σημερινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Ρουμανία, Τζέφρι Φρανκς.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ακόμη πως η Ρουμανία έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών, δομικών κονδυλίων, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς απαιτείται διπλασιασμός αυτών.
"Τα έργα χαμηλής προτεραιότητας θα πρέπει να αναβληθούν και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς προτεραιότητας, όπου η απορρόφηση μπορεί να 'τρέξει' πολύ πιο γρήγορα", είπε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Φρανκς.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πορεία της ρουμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως δείχνει σημάδια ανάκαμψης και δεν αποκλείεται να καταγράψει άνοδο κατά 1,5% το 2011, στηριζόμενη από τη δυναμική των εξαγωγών και τη σταδιακή βελτίωση της ζήτησης.
"Η πρόοδος που έχει καταγραφεί είναι καλή, οι ποιοτικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που απαιτούνται περαιτέρω. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2012 και να φτάσει το 3,7%-4%", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις και απέδωσε το γεγονός αυτό στις πιέσεις από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.
"Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός, στα τέλη του 2011, θα είναι μεγαλύτερος από το 5% που προβλέπει η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR)", σημείωσε ο Τζέφρι Φρανκς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, να χρειαστεί η BNR να αναπροσαρμόσει την πολιτική της τους επόμενους μήνες, προκειμένου να πετύχει το στόχο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης