Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclays: Αυξάνει ο κίνδυνος της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία - Ξεκαθαρίζει η στρατηγική στην οικονομία

tags :
Barclays: Αυξάνει ο κίνδυνος της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία - Ξεκαθαρίζει η στρατηγική στην οικονομία
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα ύστερα από την χθεσινή παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης
Στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία μετά την χθεσινή παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης και εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος αναφέρεται η Barclays.
«Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξεκαθαρίσει η στρατηγική της Γαλλίας για την οικονομία, αλλά παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πολιτικής κρίσης» αναφέρει ο αναλυτής της Barclays, Phillipe Gudin.
Ο Gudin, σύμφωνα με το CNBC, εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των οικονομικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο Πρόεδρος Francois Hollande.
«Επιπλέον, αναμένουμε πως η Γαλλία θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του Ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού» επισημαίνει ο αναλυτής της Barclays.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα περιλαμβάνει τον Arnaud Montebourg (τον πρώην υπουργό Οικονομίας που άσκησε δριμύτατη κριτική κατά του Hollande και της κυβέρνησης του για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική) αλλά και άλλους Σοσιαλιστές που κλίνουν πιο έντονα προς τα αριστερά.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους έξι μήνες που η κυβέρνηση της Γαλλίας διαλύεται, γεγονός που αν μη τι άλλο επιβεβαιώσει την πολιτική ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης.
Την ένταση αυτή ενισχύουν και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία.
Δεν είναι μόνο η ανεργία που εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά, αλλά και η στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014, γεγονότα που έχουν οδηγήσει πολλούς οικονομολόγους να χαρακτηρίζουν τη Γαλλία ως «τον ασθενή της Ευρώπης».
Στην κριτική του ο Montebourg υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Hollande για τη μείωση του ελλείμματος, επιτείνουν τη στασιμότητα της οικονομίας.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Douglas Webber, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο INSEAD υποστήριξε ότι η κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης δεν ήταν κάτι τελείως το αναπάντεχο δεδομένου του διχασμού ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης.
«Οι τριβές εντός της κυβέρνησης, του Σοσιαλιστικού κόμματος και της γαλλικής Αριστεράς αυξάνονταν το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω της οικονομικής στασιμότητας, της αυξανόμενης ανεργίας αλλά και των διογκούμενων κακών απόψεων για την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Webber.
«Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται από λιγότερους εκπροσώπους από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος ενώ θα κυριαρχείται από πιο μετριοπαθή στελέχη, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του πρωθυπουργού Valls σχετικά με την οικονομία και την ευρωπαϊκή πολιτική» τονίζει ο Webber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης