Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με μη αναστρέψιμη και εκτεταμένη ζημιά απειλείται ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

tags :
Με μη αναστρέψιμη και εκτεταμένη ζημιά απειλείται ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία
Το Bloomberg επικαλείται προσχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
Για τον κίνδυνο να προκληθεί μια μη αναστρέψιμη και εκτεταμένη ζημιά στον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ, η οποία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο δημοσιεύει το προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ήδη όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για «σοβαρές, διάχυτες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε ανθρώπους και οικοσυστήματα».
Η έκθεση αυτή συμπεριλαμβάνει όλες τις προηγούμενες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η έκθεση παρέχει στους πολιτικούς όλη την επιστημονική βάση για να επιλύσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Θα βοηθήσει πολιτικούς και όλους τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν από κοινού σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και μιας διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει στο Bloomberg η Rajendra Pachauri, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αλλαγή του κλίματος θα επιφέρει και σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει απώλειες της τάξης του 2% στα έσοδα της παγκόσμιας οικονομίας (ήδη αναφέρεται πως από το 1880 και μετά η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου που αποτελεί και τον πιο ταχύ ρυθμό από όταν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκάλεσε το τέλος της εποχής των παγετώνων), αν και επισημαίνεται ότι θα υπάρξει κόστος για να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.
Το κόστος αυτό εκτιμά ότι θα στοιχίσει το 1,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης έως το 2030, το 3,4% έως το 2050 και το 4,8% έως το 2100.
Στα εντυπωσιακά ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τις αλλαγές και τις απειλές που ελλοχεύουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το λιώσιμο των πάγων που καλύπτουν τη Γροιλανδία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 7 μέτρα.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να απειληθούν παράκτιες πόλεις από το Μαιάμι των ΗΠΑ μέχρι την Μπανγκονγκ της Ταϊλάνδης καθώς και νησιωτικά κράτη, όπως οι Μαλδίβες, το Κιριμπάτι και το Τουβαλού.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην ασφάλεια των τροφίμων, και συγκεκριμένα στην παραγωγή σιτηρών και ρυζιού, ότι θα λιώσουν οι παγετώνες και ότι θα υπάρξουν πιο εκτεταμένοι καύσωνες.
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος της έκθεσης είναι ότι όσο καθυστερεί να ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τόσο πιο υψηλό θα είναι το κόστος για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η λήψη αποφάσεων αναβληθεί για το 2030, τότε το κόστος μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά 44%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης