Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναθεωρεί τα μοντέλα η ΕΚΤ - Δεν απέδωσε η νομισματική πολιτική σε περιόδους κρίσεων

tags :
Αναθεωρεί τα μοντέλα η ΕΚΤ - Δεν απέδωσε η νομισματική πολιτική σε περιόδους κρίσεων
Πλέον εντοπίζονται βαθιές και σημαντικές διασυνδέσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας
Τους λόγους για τους οποίους η νομισματική πολιτική που ασκήθηκε από την απαρχή της κρίσης του 2007 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναζητά στη νέα ανάλυση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναθεωρώντας επί της ουσίας τα σύνθετα οικονομετρικά μοντέλα που ακολουθήκαν τόσο από την ίδια όσο και την αμερικανική Federal Reserve.
Σε ανάλυση της 47 σελίδων με τίτλο Financial Stress and economic dynamics the transmission of crises ουσιαστικά παραδέχεται ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην περίοδο κρίσης από το 2007 έως σήμερα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εύρεση του ρόλου των οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την πραγματική οικονομία, με την ταυτόχρονη λογιστικοποίηση της νομισματικής πολιτικής και άλλων παραγόντων, ήταν μια πρόκληση.
Στην ανάλυση υποστηρίζεται ότι ένας από τους λόγους γι' αυτό ήταν οι βαθιές και σημαντικές διασυνδέσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας.
Έτσι, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός μη γραμμικού, πολυμεταβλητού πλαισίου, χρησιμοποιώντας έναν πλούσια παραμετροποιημένο μοντέλο Markov (MS-VAR), με την αξιοποίηση των πρόσφατων εξελίξεων του θεωρήματος του Βayes.
Ο πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι για το αν η οικονομία συμπεριφέρεται άμεσα σε περιόδους υψηλού στρες.
Η μετάβαση της οικονομίας σε κατάσταση στρες είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας, με τη συμβατική νομισματική πολιτική να είναι σχετικά αδύναμη κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.
Το κλειδί στο θέμα είναι η διακύμανση των όρων λάθους, καθώς και τι τελικά κάνουν αυτούς τους όρους μεγάλο.
Αυτό το ερώτημα συχνά δημιουργείται στις χρηματοοικονομικές εφαρμογές όπου η εξαρτημένη μεταβλητή είναι το αποτέλεσμα ενός περιουσιακού στοιχείου (asset) ή ενός χαρτοφυλακίου και η διακύμανση του αποτελέσματος παρουσιάζει το επίπεδο ρίσκου αυτών των αποτελεσμάτων.
Ακόμη και μια βιαστική ματιά στα χρηματοοικονομικά στοιχεία υποδεικνύει ότι μερικές περίοδοι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από άλλες, πράγμα που σημαίνει ότι η αναμενόμενη αξία του μεγέθους των όρων λάθους σε κάποιες περιόδους είναι μεγαλύτερη από άλλες.
Έτσι ο στόχος της συνθετοποίησης των παραπάνω μοντέλων είναι να προσφέρουν ένα μέτρο διακύμανσης, όπως είναι η τυπική απόκλιση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις χρηματοοικονομικές αποφάσεις αναφορικά με την ανάλυση ρίσκου, την επιλογή χαρτοφυλακίου και την αποτίμηση παραγώγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης