Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Η Δύση πρέπει να στρέψει την προσοχή της στη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)

tags :
New York Times: Η Δύση πρέπει να στρέψει την προσοχή της στη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)
Η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, χωρίς τη συμβολή του στρατού του Assad
Στη Συρία στρέφεται και πάλι η προσοχή της Δύσης, με φόντο την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ και τη νέα στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη χώρα.
Όπως σημειώνουν με άρθρο τους στους New York Times οι Julien Barnes-Dacey και Daniel Levy από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο ISIS ξεκίνησε τη δράση του στη Συρία, πολεμώντας την κυβέρνηση του Bashar al-Assad.
Στις πρωτεύουσες της Δύσης έχει φουντώσει και πάλι η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Σύριος ηγέτης.
Οι επιλογές πολιτικής που συζητούνται σε μεγάλο βαθμό έχουν δύο παρανομαστές: συνεργασία με τον Assad κατά του ISIS ή δημιουργία μιας ισχυρής αντιπολίτευσης σουνιτών.
Ωστόσο, η επιλογή μιας αποκλειστικής εξάρτησης από τη μία ή την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποτυχία.
Σύμφωνα με το άρθρο, η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, χωρίς τη συμβολή του στρατού του Assad.
H πολιτική της Δύσης πρέπει να προχωρήσει πέρα από αυτή την εσφαλμένη διχοτόμηση.
Η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του ISIS ομοίως και ως εκ τούτου, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την αποτυχημένη πολιτική της και να εκμεταλλευτούμε αυτή την περιφερειακή σύγκλιση για να προωθήσει μια νέα προσέγγιση στη Συρία.
Στον Ιράκ είναι ξεκάθαρο ότι η στρατιωτική πρόοδος απαιτεί συμμαχία με τον στρατό των Σιιτών και την κυβέρνηση, καθώς και με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμία διάθεση να επαναληφθούν τα λάθη του 2003, δηλαδή μια πλήρης στρατιωτική ανακατάληψη. Άλλωστε όλοι αναγνωρίζουν ότι η πολιτική ένταξης και ενδυνάμωσης των σουνιτών θα είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη φορά.
Ενώ η Συρία παρουσιάζει μια διαφορετική εξίσωση ισχύος και εξομολογητικής ισορροπίας, οποιαδήποτε επιτυχημένη συγκράτηση του ISIS θα απαιτήσει την υποστήριξη των στρατιωτικών και των Κούρδων της Συρίας του Assad.
Και ακριβώς όπως στο Ιράκ, οι σουνίτες της Συρίας, θα πρέπει τελικά να εκδιώξουν τον ISIS από τις κοινότητές τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά του Ισλαμικού Στρατού.
Η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του ISIS και ως εκ τούτου, πρέπει να προχωρήσει πέρα από την αποτυχημένη πολιτική της και να εκμεταλλευτεί αυτή την περιφερειακή σύγκλιση για να προωθήσει μια νέα προσέγγιση στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης