Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Oι παγκόσμιοι ηγέτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία Ebola που έχει ξεσπάσει ποτέ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Oι παγκόσμιοι ηγέτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία Ebola που έχει ξεσπάσει ποτέ
Οι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτή τη διεθνή απειλή δήλωσε η πρόεδρος των γιατρών του κόσμου σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ
«Παγκόσμια αδράνεια» σε ό,τι αφορά τον Ebola καταλόγισε στους ηγέτες του κόσμου η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι «αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία του ιού που έχει ξεσπάσει ποτέ».
«Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της χειρότερης επιδημίας του ιού Ebola στην ιστορία, ο κόσμος χάνει τη μάχη για τον περιορισμό της. Οι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτή τη διεθνή απειλή», δήλωσε η πρόεδρος των γιατρών του κόσμου σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Η ανακοίνωση που έγινε στις 8 Αυγούστου (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ότι η επιδημία αποτελεί “μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα” δεν ακολουθήθηκε από αποφασιστική δράση και τα κράτη γενικά περιορίστηκαν να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συμμαχία αδράνειας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λιου.
Η πρόεδρος των MSF ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει περισσότερα κρεβάτια ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νοσοκομείων εκστρατείας, να στείλει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να αναπτύξει κινητά εργαστήρια στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια ώρα οι MSF υπογραμμίζουν την οξύτητα της κρίσης στη λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια, όπου «είναι απαραίτητα επιπλέον 800 κρεβάτια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.
«Κάθε ημέρα πρέπει να διώχνουμε ασθενείς επειδή το κέντρο μας είναι γεμάτο», κατήγγειλε ο Στέφαν Λιλγέγκρεν, συντονιστής της ΜΚΟ στην Μονρόβια.
Εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στα ιατρικά κέντρα της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, οι ασθενείς αναγκάζονται να πεθαίνουν στο σπίτι τους αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, υπογραμμίζουν οι MSF.
«Στη Σιέρα Λεόνε τα πτώματα, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικά, στοιβάζονται στους δρόμους», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Ο ιός Ebola, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.550 ανθρώπων σε σύνολο 3.069 κρουσμάτων, βάσει του απολογισμού της 26ης Αυγούστου του ΠΟΥ.
Με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες και το λιγότερο 373 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία, που κινδυνεύει να προσβάλει 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης