Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ λόγω της ουκρανικής κρίσης – Rasmussen (ΝΑΤΟ): Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία

tags :
Σε ψυχροπολεμικό κλίμα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ λόγω της ουκρανικής κρίσης – Rasmussen (ΝΑΤΟ): Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία
Παρών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, P. Poroshenko
(upd) Σε απόλυτα ψυχροπολεμικό κλίμα εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην ουκρανική κρίση και την αυξανόμενη αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας συνέρχεται σήμερα στην Ουαλία η Σύνοδος των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Το εξαιρετικά βεβαρημένο κλίμα επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, υποστήριξε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.
«Βρικόμαστε αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον που αλλάζει δραματικά. Η Ρωσία επιτίθεται στα ανατολικά της Ουκρανίας» είπε ο Rasmussen, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο επτά σημείων του Putin προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία σε Donetsk και Luhansk, απάντησε ότι το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση «αλλά σημασία έχει το τι συμβαίνει επί του εδάφους».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του στο BBC και ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, David Cameron, o οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρουσία «ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος».
«Η Βρετανία και άλλες χώρες άσκησαν πίεση και πέτυχαν μία σειρά κυρώσεων (κατά της Ρωσίας). Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει την ίδια προσέγγιση, η πίεση αυτή θα αυξηθεί» ανέφερε ο Cameron, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov προειδοποιούσε τη Δύση να μην προχωρήσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διότι η κίνηση αυτή πέρα από το ότι θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Ενημερώνει τους ηγέτες ο Poroshenko
Στη Σύνοδο αναμένεται να δώσει το παρών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, ο οποίος και πριν την έναρξη των εργασιών, θα ενημερώσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ (συγκεκριμένα τους προέδρους των ΗΠΑ, Γαλλίας, τους πρωθυπουργούς της Μ.Βρετανίας και της Ιταλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας) σχετικά με τις τελευταίες διαβουλεύσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin αναφορικά με τις κινήσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αποκλιμακωθεί η βία και να επιτευχθεί εκεχειρία στη ανατολική Ουκρανία.
Αναμφίβολα ο Poroshenko θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη ύστερα από τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε, κάτι που στη συνέχεια διέψευσε η ρωσική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην ανατολική Ευρώπη, καθώς υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές παρέχοντας τους εξοπλισμό και εκπαίδευση, κατηγορίες τις οποίες αρνείται πεισματικά η Ρωσία.
Η Μόσχα παρακολουθεί και αυτή με τη σειρά της  με ιδιαίτερη προσοχή τη Σύνοδο, ενώ έχει απευθύνει σαφή προειδοποίηση πως σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αυξήσει την παρουσία του στη ανατολική Ευρώπη, θα προσαρμόσει και αυτή ανάλογα το στρατηγικό της δόγμα.
Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται στο να καταρτίσει ένα Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας, σύμφωνα με το οποίο στρατιώτες της Συμμαχίας θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός 48 ωρών σε ευαίσθητες περιοχές.
«Η συμμαχία πρέπει να αποδείξει με σαφήνεια ότι οι ενέργειες της Ρωσίας, είναι απαράδεκτες και ότι στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Ουκρανίας και στο δικαίωμά τους να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους», είπε βρετανική κυβερνητική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πέρα όμως από το ζήτημα της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενώ στο επίκεντρο των εργασιών του ΝΑΤΟ θα βρεθεί και το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους και του Αφγανιστάν.

Obama – Cameron: Μπορούμε να ηγηθούμε της προσπάθειας για την παγκόσμια ειρήνη
Με κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία εμφανίζονται με άρθρο τους στην εφημερίδα The Times πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.
«Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας», γράφουν οι δύο ηγέτες.
«Με τη Ρωσία να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι αναφέρονται και στο Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας.
Παράλληλα καλούν τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι «η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ» ενώ αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

(πρώτη ενημέρωση 4 Σεπτεμβρίου 08:46)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης