Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαιτείται τόλμη για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ευρώπη – Μη ρεαλιστικός ο στόχος για 20 εκ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2020

Απαιτείται τόλμη για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ευρώπη – Μη ρεαλιστικός ο στόχος για 20 εκ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2020
Έχουν χαθεί 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ από την έναρξη της κρίσης το 2008
Την ανάγκη να αναληφθούν γενναίες και τολμηρές δράσεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Ευρώπη επισημαίνει σε έκθεση του το «Ambrosetti Forum» ενόψει της σημερινής έναρξης των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει στην Ιταλία το Ίδρυμα «Ambrosetti-The European House».
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 έχουν χαθεί τουλάχιστον 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, ενώ αναφέρεται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την απασχόληση στην ΕΕ είναι μη ρεαλιστικοί.
«Η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση των επιπέδων της ανεργίας στην Ευρώπη και πλέον απαιτείται η ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών από τους πολιτικούς για την τόνωση της ζήτησης εργασίας αλλά και για την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» αναφέρουν οι οικονομολόγοι που υπογράφουν την έκθεση με τίτλο «Το σενάριο για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο CNBC, η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη, οι χαμηλές αυξήσεις των τιμών και η οικονομική στασιμότητα αναμένεται να είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου του Ambrosetti Forum.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ανεργία στην ΕΕ παρέμεινε στο 10,3% τον Ιούλιο, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιούνιο, με την Ελλάδα να παραμένει για ακόμα μια φορά «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην ανεργία (27,2%) και την Ισπανία να ακολουθεί με 24,5%.
Τις ανησυχητικές διαστάσεις της ανεργίας επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ο οποίος ανακοίνωσε πως η ανεργία στα κράτη-μέλη του θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα – και σε κάθε περίπτωση πάνω από τα επίπεδα πριν την εκδήλωση της κρίσης – τουλάχιστον έως και το 2016.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για τη δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2020.
«Αυτό μοιάζει να είναι ένας πραγματικά μη ρεαλιστικός στόχος για την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Πρέπει να δημιουργήσουν 4,4 εκατομμύρια, 2,5 εκατομμύρια και 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αντίστοιχα» αναφέρουν οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν τις μεγάλες διαφορές στα επίπεδα απασχόλησης στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς σε Γερμανία, Φινλανδία και Δανία τα ποσοστά απασχόλησης ξεπερνούν το 70%.
Οι οικονομολόγοι του Ambrosetti υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν προχωρήσει οι τρεις αυτές χώρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να απολύουν και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους πιο εύκολα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης