Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για αποφάσεις - έκπληξη από την ΕΚΤ κάνει λόγο ο διεθνής τύπος - Ωστόσο απέχει από την αγορά κρατικών ομολόγων

tags :
Για αποφάσεις - έκπληξη από την ΕΚΤ κάνει λόγο ο διεθνής τύπος - Ωστόσο απέχει από την αγορά κρατικών ομολόγων
Με έκπληξη υποδέχθηκε ο διεθνής τύπος τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Εκτενείς είναι οι αναφορές του διεθνούς τύπου στις αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για μια ύστατη προσπάθεια του διοικητή Draghi να στηρίξει την αδύναμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού, ωστόσο σημειώνουν το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η ΕΚΤ δεν έκανε το βήμα της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Bloomberg 
Στα 700 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα ανέλθει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως σηματοδότησε ο διοικητής Mario Draghi στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο διοικητής της ΕΚΤ ανέλαβε τη δέσμευση να οδηγήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα των 2,7 τρισ. ευρώ των αρχών του 2012, έναντι 2 τρισ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, και ανακοίνωσε χθες έναν νέο γύρο μειώσεων στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας καθώς και τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS.
Αποστολή του σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να αναβιώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. 
Ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα περιελάμβανε και αγορές κρατικών ομολόγων, στα πρότυπα της Fed και της Ιαπωνίας, είναι η διαφωνία του διοικητή της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, αναφέρει το Bloomberg. 
Ο τελευταίος γύρος μέτρων, οδήγησε το ευρώ κάτω από τα 1,30 δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013, ενώ έστειλε και τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε αρνητικό έδαφος. 
Όπως σχολιάζει ο Andrew Bosomworth, διαχειριστής της Pimco, οι αποφάσεις της ΕΚΤ ενδεχομένως αντανακλούν την έλλειψη ομοφωνίας στους κόλπους της ΕΚΤ, όσον αφορά το QE. 
Ωστόσο τονίζει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, εφόσον χρειαστεί.

WSJ
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό που απειλεί την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης, η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές, ανακοινώνοντας μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Γιατί η ΕΚΤ αποφάσισε να αναλάβει δράση…




Deutsche Welle
Στη σκιά των αποπληθωριστικών πιέσεων που εντείνονται, η ΕΚΤ επιδιώκει με τα εργαλεία αυτά να αυξήσει τη ρευστότητα στις αγορές και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, σημειώνει η γερμανική Deutsche Welle.
Ο Mario Draghi τάχθηκε υπέρ της λήψης φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων, υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί της ΕΕ αφήνουν αρκετά περιθώρια ελιγμών.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι προέχει μια σοβαρή συζήτηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε ένα δεύτερο στάδιο η συζήτηση για την ευελιξία. «Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είπα στο Jackson Hole», επισήμανε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποσχέθηκε εάν χρειαστεί τη λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων «στο πλαίσιο της εντολής της τράπεζας», προκειμένου να αποτραπεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ.

CNBC
Για απόφαση έκπληξη από την ΕΚΤ, με τριπλή μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα αγοράς τίτλων, κάνει λόγο και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Όπως σημειώνει, μερίδα αναλυτών είχει προβλέψει την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ABS, καθώς η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την πρόσληψη της Blackrock, σε ρόλο συμβούλου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει στο επόμενο και τελευταίο βήμα, που δεν είναι άλλο από τις αγορές κρατικών ομολόγων (sovereign QE).

Financial Times
Ο αρθρογράφος των Financial Times, Ralph Atkins, σχολιάζει ότι για ακόμη μια φορά ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν κατάφερε να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).
Αντί για αυτό, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε εφαρμογή "ABSPP" και "CBPP3" – δηλαδή προγράμματα αγορών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων και καλυμμένων ομολόγων.
Σύμφωνα με τους FT, δυστυχώς, κανένα από τα παραπάνω δεν έχει την ίδια εμβέλεια με το QE, με το οποίο στις ΗΠΑ και Βρετανία οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της ΕΚΤ, που περιλάμβαναν επίσης πρόσθετες περικοπές στα βασικά επιτόκια, αξίζουν την απαξίωση, καθώς η ραγδαία υποχώρηση του ευρώ, καταδεικνύει τη μεγάλη βαρύτητα Draghi στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης