Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Credit positive για την Ευρωζώνη τα νέα μέτρα της ΕΚΤ - Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν…

Moody’s: Credit positive για την Ευρωζώνη τα νέα μέτρα της ΕΚΤ - Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν…
«Η ανάγκη για νέα μέτρα υπογραμμίζει τη διατήρηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων»
Credit positive συνιστούν για τη Moody’s τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ, η Moody’s εκτιμά πως οι κινήσεις του M. Draghi συνιστούν credit positive για την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία είναι εξαιρετικά χαμηλός.
«Η επίδραση του προγράμματος των ABS (asset-backed securities) απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Η ανάγκη για νέα μέτρα υπογραμμίζει τη διατήρηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων» υπογραμμίζει εν συνεχεία.
Όπως εξηγεί η Moody’s, η έναρξη των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων αντιπροσωπεύει τη ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΚΤ για τη χρήση όλων των διαθέσιμων νομισματικών εργαλείων, στην προσπάθεια εξάλειψης των αποπληθωριστικών κινδύνων και τόνωσης της ανάπτυξης.
Ειδικότερα, τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία ξεκινούν τον Οκτώβριο, θα παράσχουν ισχυρή στήριξη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Οι τράπεζες θα μπορέσουν να χορηγήσουν νέα δάνεια, αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση» υπογραμμίζει η Moody’s.
Παρόλα αυτά, προειδοποιεί πως η επιτυχής εφαρμογή των προγραμμάτων θα εξαρτηθεί από τις… λεπτομέρειες. «Προς το παρόν, υπάρχει ένα ασαφές – θολό τοπίο» τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεδομένης της άγνοιας γύρω από το μέγεθος των προγραμμάτων, ο υπολογισμός του αντίκτυπου στην πραγματική οικονομία είναι αρκετά δύσκολος».
«Ακόμη και με ένα ευρώ πρόγραμμα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες – αν όχι χρόνια – προτού η ευρωπαϊκή αγορά τίτλων καταστεί η εναλλακτική οδός για την άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις» συνοψίζει η Moody’s, συμπεραίνοντας πως «ο άμεσος αντίκτυπος του προγράμματος θα είναι περιορισμένος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης