Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με οδηγό το εγχειρίδιο της Bundesbank θα ηγηθεί της ΕΚΤ ο Mario Draghi

Με οδηγό το εγχειρίδιο της Bundesbank θα ηγηθεί της ΕΚΤ ο Mario Draghi
Την 1η Νοεμβρίου ο Ιταλός Mario Draghi θα αναλάβει τα σκήπτρα της ΕΚΤ, που δεν έχει σχεδόν καμία σχέση από εκείνη που ανέλαβε Jean-Claude Trichet πριν από οκτώ χρόνια. Ο ισολογισμός της τράπεζας έχει υπερδιπλασιαστεί σε 1,9 τρις ευρώ, κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε η τράπεζα για την μάχη κατά της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και το κυρίαρχο χρέος της Ευρώπης.
Η επισφράγιση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Draghi και εκ μέρους της Γερμανίδας Καγκελάριου, Angela Merkel, σημαίνει ότι θα πέσει τελικά σε έναν Ιταλό το βάρος να οδηγήσει την ΕΚΤ εκτός της κρίσης, που όπως λέγεται δημιουργήθηκε από τους άσωτους της Νότιας Ευρώπης. Η Merkel, βέβαια, κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει τον Ιταλό, με την προσδοκία ότι εκείνος θα υπογράψει την παράδοση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η γερμανική Bundesbank.
«Ο Draghi θα πρέπει να καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να διεκδικήσει τα διαπιστευτήριά του», δήλωσε ο James Nixon, οικονομολόγος της Societe Generale στο Λονδίνο και πρώην ειδικός στις προβλέψεις για την ΕΚΤ. «Ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με την απειλή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους Γερμανούς ότι ένας Ιταλός είναι ο καταλληλότερος για το ρόλο αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πρόσφατες δηλώσεις δείχνουν ότι ο Draghi είναι πρόθυμος να εξευμενίσει τις γερμανικές ευαισθησίες. Στις 13 Απριλίου δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει «διευκολυντική», ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον ίδιο μήνα. Τον Φεβρουάριο, είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι η Γερμανία αποτελεί ένα παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για τον προϋπολογισμό, αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης