Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης σχεδιάζουν Γερμανία, Γαλλία

Bloomberg: Επενδυτικό πρόγραμμα  300 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης σχεδιάζουν Γερμανία, Γαλλία
Να αποφύγει τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, επιδιώκει η Γερμανία - Στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου η παρουσίαση
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ ετοιμάζουν Γερμανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. 
Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε τον Ιούλιο από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ενώ Γερμανία και Γαλλία θα ανακοινώσουν
την πρωτοβουλία τους στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) στο Μιλάνο την προσεχή Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014.
Στόχος της Γερμανίας, μέσω της διαφαινόμενης στήριξης στο επενδυτικό σχέδιο, είναι η μετάθεση της συζήτησης από τη λιτότητα.
Παράλληλα, η Γερμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Επίσης η Γερμανία στοχεύει να αποτρέψει την ΕΚΤ από το να υιοθετήσει την ύστατη λύση, που δεν είναι άλλη από την αγορά κρατικών ομολόγων, προοπτική η οποία προκαλεί έντονη νευρικότητα στο Βερολίνο.
Όπως σχολιάζει ο Jacob Funk Kirkegaard, συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson, «το μήνυμα Draghi ήταν ξεκάθαρο. Κάντε κάτι για να στηρίξετε την ανάκαμψη, διαφορετικά παρακολουθείστε με να αγοράζω κρατικά ομόλογα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, από τη στιγμή που η Καγκελάριος Merkel είναι αντίθετη σε μία δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, η γερμανική στήριξη στο σχέδιο προϋποθέτει την αποφυγή δεσμεύσεων για τη χρήση χρήματος, όπως και αποφυγή δηλώσεων για χαλάρωση της πίεσης στη Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.
Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Marianne Kothe, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε κοινές προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι ο προτιμώμενος δίαυλος για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων, όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του προγράμματος των 300 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση» της Ευρώπης, το οποίο παρουσίασε ο Juncker, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Η κοινή πρόταση Γερμανίας – Γαλλίας, έχει ως βασική επιδίωξη της δημιουργία του βασικού πλαισίου, εν όψει της συζήτησης των ηγετών της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό Κορυφής στις 6 Οκτωβρίου και την υπογραφή από αυτούς ενός σχεδίου προώθησης επενδύσεων, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Ως παράδειγμα της προσπάθειας της Γερμανίας, για ενίσχυση των επενδύσεων στην ευρωζώνη, αναφέρονται τα αναπτυξιακά δάνεια της KfW, τα οποία όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Merkel, λειτουργούν πολύ καλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης