Τελευταία Νέα
Διεθνή

Danske Bank: 10 λόγοι για τους οποίους δεν θα αυξηθεί το βρετανικό κόστος δανεισμού

Danske Bank: 10 λόγοι για τους οποίους δεν θα αυξηθεί το βρετανικό κόστος δανεισμού
Ενώ ο Mervyn King, ο Διοικητής της Bank of England, καθιστά σαφές προς την αγορά, ότι τα επιτόκια της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να αυξηθούν, οι αναλυτές της Danske Bank υποστηρίζουν ότι η βρετανική οικονομία είναι πολύ εύθραυστη για να διατηρήσει το υψηλό κόστος δανεισμού.
«Η δημοσιονομική λιτότητα παραγκώνισε την δυνατότητα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε έκθεση της δανικής τράπεζας, ο επικεφαλής αναλυτής, John Hydeskov. Η αύξηση των επιτοκίων από την Bank of England θεωρήθηκε ως δεδομένη στις αρχές του 2011, όμως οι προοπτικές για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι πολύ αβέβαιες. Τόσο αβέβαιες που η Danske Bank αποφάσισε να δημοσιοποιήσει 10 λόγους για τους οποίους το βρετανικό κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί σύντομα.
Ειδικότερα:
1)    Πρέπει να δημιουργήσει πλεόνασμα, καθώς η οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμα από την ύφεση.
2)    Πάρα πολλοί Βρετανοί είναι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει όλους όσους έχασαν τις θέσεις τους μετά τις προβλεπόμενες απολύσεις στο δημόσιο.
3)    Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ωστόσο οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχει καμία πίεση για τους μισθούς.
4)    Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αρνητικός. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση και την ιδιωτική κατανάλωση.
5)    Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών - όπως αυτό μετράται με την αύξηση των κερδών μείον της ανόδου των τιμών - υπήρξε αρνητικό για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.
6)    Επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται – με έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών.
7)    Μετά από χρόνια ισχυρής επέκτασης, η αύξηση της ρευστότητας στην ενδοχώρα είναι αρνητική, καθώς συνδέεται με τις τιμές.
8)    Το χρέος της Μεγάλης Βρετανίας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί εάν τα επιτόκια αυξηθούν γρήσορα, όπως ζητά ο Mervyn King.
9)    Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χρειάζονται όλη την υποστήριξη που μπορούν να έχουν.
10)    Τα γεράκια της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής χάνουν την πίστη στην ανάγκη να επιβληθούν αυστηρότερες νομισματικές πολικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης