Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Η ΕΕ δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να διαμορφώσει σωστή μεταναστευτική πολιτική – Τραγική η κατάσταση σε Ισπανία, Ελλάδα, Ουγγαρία

Spiegel: Η ΕΕ δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να διαμορφώσει σωστή μεταναστευτική πολιτική – Τραγική η κατάσταση σε Ισπανία, Ελλάδα, Ουγγαρία
Οι πολιτικές των ευρωπαίων ηγετών δεν έχουν αλλάξει από την τραγωδία της Λαμπεντούσα το 2005
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θίγει έρευνα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, υπερτονίζοντας την εγκληματική αδράνεια των Βρυξελλών στο θέμα της μετανάστευσης.
Το μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με την έρευνα είναι στα σύνορα Ισπανίας - Μαρόκου, Ελλάδας - Τουρκίας και Ουγγαρίας - Σερβίας.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μόνο μια χούφτα από πολιτικούς στις Βρυξέλλες που ενδιαφερόταν για το έργο της Frontex.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ, Βόρεια Αφρική και Ουκρανία όμως έχει καταστήσει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής επιτακτική.
Στη Γερμανία, κοντά στα 20.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο, τον Ιούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός σε 20 χρόνια, ενώ περίπου 200.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία φέτος.



Δεδομένων αυτών των αριθμών και των υπερ-γεμάτων σκαφών στη Μεσόγειο, των συνοριακών φραχτών και τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα της μεταναστευτική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γίνει ένα υπερεπείγον ζήτημα.
Παρ 'όλα αυτά, οι πολιτικές των ευρωπαίων ηγετών δεν έχουν αλλάξει από την τραγωδία της Λαμπεντούσα το 2005.
Ένα τμήμα του Frontex Plus θα αναλάβει τουλάχιστον ένα μέρος των καθηκόντων των ελληνικών και ιταλικών αρχών, αλλά η χρηματοδότηση παραμένει ασαφής.
Παράλληλα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία νομική πορεία προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.
Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ πρέπει να φτάσουν πρώτα παράνομα, με όλους τους κινδύνους που μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται.
Άλλωστε, πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τα τελευταία 14 χρόνια.
Οι θαλάσσιες διαδρομές είναι και οι πιο επικίνδυνες, μετά και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων από τις χώρες μέλη της ΕΕ.  



Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε το μοντέλο Μελίλια και έχτισε ένα 10,5 χιλιομέτρων φράχτη στα σύνορα στον ποταμό Έβρο.



Έτσι, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες παίρνουν τώρα τη θαλάσσια οδό. Τουλάχιστον 218 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο μεταξύ Αυγούστου 2012 και Ιουλίου 2014.
Επίσης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Τουρκία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Περίπου το ένα τρίτο στεγάζεται τώρα σε προσωρινούς καταυλισμούς, αλλά οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να επιζήσουν χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επανεξετάσουν την κατάσταση του κάθε πρόσφυγα.
Αλλά τα έθνη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, έχουν αγνοήσει επανειλημμένα αυτόν τον κανόνα, αναφέρει το Spiegel.
Επίσης, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, η Άγκυρα συμφώνησε να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έφτασαν στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα της προοπτικής των ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη.
Είναι ακόμα μια προσπάθεια της ΕΕ να σταματήσουν οι πρόσφυγες πριν φτάσουν τα σύνορά της.
Αλλά η τουρκική αστυνομία να παρακολουθεί μόνο τις γραμμές των εμπόρων κατά διαστήματα, γιατί η περιοχή είναι πολύ μεγάλη για τον έλεγχο.
Εκτός αυτού, ορισμένοι υπάλληλοι δωροδοκούνται από τους εμπόρους.
Το πέρασμα μεταξύ της μεσογειακής ακτής της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη.
Σύμφωνα με την Frontex, το 2013, περίπου 24.800 μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στην ΕΕ από την Τουρκία παράνομα, κυρίως από τη θάλασσα, περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα αγωνίζεται με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η προθυμία της κυβέρνησης να δεχθεί πρόσφυγες είναι δικαιολογημένα χαμηλή, εκτιμά το Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης