Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Εκδίδει το πρώτο της ισλαμικό ομόλογο - Θα αντλήσει 500 εκατ. δολ. - Μεγάλες οι προοπτικές εξέλιξης της αγοράς

tags :
Goldman Sachs: Εκδίδει το πρώτο της ισλαμικό ομόλογο - Θα αντλήσει 500 εκατ. δολ. - Μεγάλες οι προοπτικές εξέλιξης της αγοράς
Η πέμπτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, θα αποτιμήσει το 5ετές ομόλογο σουκούκ στις 90 μονάδες βάσης
Ποσό 500 εκατ. δολ. θα αντλήσει η Goldman Sachs από την έκδοση του πρώτου ισλαμικού ομολόγου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στην χρηματοοικονομική βιομηχανία της Σαρία, η οποία επεκτείνεται ραγδαία.
Η πέμπτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, θα αποτιμήσει το 5ετές ομόλογο σουκούκ στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό midswap rate, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές.
Πέραν της Goldman Sachs την έκδοση διαχειρίζονται οι τράπεζες Abu Dhabi Islamic Bank PJSC (ADIB), National Bank of Abu Dhabi PJSC, Emirates NBD Capital Ltd. και NCB Capital.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, οι εκδόσεις ισλαμικών ομολόγων αναμένεται να διπλασιαστούν σε ορίζοντα πενταετίας και να ανέλθει στα 3,4 τρισ. δολ.
Τον Ιούνιο η Βρετανία έγινε η πρώτη μη μουσουλμανική χώρα που εξέδωσε ισλαμικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι και η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ισλαμικών ομολόγων.

Τι είναι τα ισλαμικά ομόλογα (sukuk)
Τα ισλαμικά ομόλογα (sukuk), αποτελούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως και αυτό δικαιολογεί και το μεγάλο ενδιαφέρον των τραπεζών της Δύσης.
Όσοι εκδίδουν ισλαμικά ομόλογα (sukuk) δεν καταβάλουν τόκο, καθώς πρόκειται για μια πρακτική η οποία απαγορεύεται από το Ισλάμ.
Οι αποδόσεις των ισλαμικών ομολόγων, εξαρτώνται από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και όχι από τις ημερήσιες διακυμάνσεις των αγορών.
Από τις αρχές του 2000, το sukuk κατέστη ένα σημαντικό ισλαμικό χρηματοοικονομικό εργαλείο για την άντληση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Η πρώτη έκδοση ισλαμικού ομολόγου έγινε από τη Μαλαισία το 2000 και ακολούθησε το Μπαχρέιν το 2001.
Το Ισλαμικό Τραπεζικό Σύστημα κανόνων της Σαρία, έχει ως στόχο την εξάλειψη της τοκογλυφίας και άλλων παράνομων πρακτικών κατά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Το χρήμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Σαρία, δεν αποτελεί αγαθό όπως στη Δύση, αλλά απλό μέσο ανταλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης