Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η τουρκική Bank Asya – Καταγγέλλει συστηματική συκοφαντική εκστρατεία από τους κύκλους Erdogan

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η τουρκική Bank Asya – Καταγγέλλει  συστηματική συκοφαντική εκστρατεία από τους κύκλους Erdogan
Η τράπεζα καταγγέλλει ότι δέχεται επίθεση λόγω της σχέσης της με τον εξόριστο ιμάμη Fethullah Gulen
Αντιμέτωπη με την πρώτη κατάρρευση τράπεζας μετά από μία δεκαετία βρίσκεται η Τουρκία, της Bank Asya, εξαιτίας της κόντρας που υπάρχει μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan και του εξόριστου ιμάμη Fethullah Gulen.
Η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει το 35% της αξίας της από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και επανήλθε σε διαπραγμάτευση μετά από αναστολή πέντε εβδομάδων.
Η Bank Asya δήλωσε χθες ότι αναζητά 225 εκατ. λίρες (102 εκατ. δολάρια) νέα κεφάλαια, καθώς υπέστη σοβαρές απώλειες καταθέσεων από τις δημόσιες συμβάσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Bank Asya διατηρεί δεσμούς με τον Gulen, τον Τούρκο πρώην ιμάμη και πρώην πνευματικό καθοδηγητή του Erdogan που ζει στις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα αυτής της σύνδεσης η κυβέρνηση Erdogan τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε σταδιακή αποδυνάμωση της καταθετικής της βάσης και απέκλεισε θυγατρικές ή ελεγχόμενες από την Asya εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις.
Η διαμάχη έχει εξαπλωθεί στις επιχειρήσεις, που συνδέονται με τον Gulen, όπως η εταιρεία εξόρυξης Koza Altin Isletmeleri.
Ο ίδιος ο Erdogan ανέφερε πρόσφατα ότι η τουρκική τραπεζική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το μέλλον της Bank Asya ή αλλιώς θα είναι «υπεύθυνη» αν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει διασώσει καμμια τράπεζα από την επαύριον της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2001, έτος που πάνω από 20 τράπεζες χρεοκόπησαν με την κυβέρνηση να δαπανά το 31% του ΑΕΠ της για τη διάσωση τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank Asya, Ahmet Beyaz ανέφερε χτες σε συνέντευξη του ότι ουδέποτε υπήρξε ικανοποιητική εξήγηση για την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής τον περασμένο μήνα.
Η τράπεζα αυτή υπόκειται σε "έντονη ελέγχου" και πέρασε "κάθε δοκιμασία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί", πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε για ψέματα και εκβιασμό τους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 27 Αυγούστου η τράπεζα αντιμετωπίζει μια «συστηματική συκοφαντική εκστρατεία» στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Η τράπεζα έχει καταθέσει περισσότερες από 300 νομικές καταγγελίες εναντίον διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης και να έχει εκδώσει τουλάχιστον 93 διαψεύσεις στον Τύπο τους τελευταίους μήνες.
Επίσης, οι καταθέσεις στην τράπεζα μειώθηκαν κατά 25% σε 13,6 δισ. λίρες κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης