Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Τουρκίας
Στο +3% εκτιμά την συνολική αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ το 2014
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη αναθεώρησε σήμερα επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2014.
Επικαλούμενη την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων εκτιμά, πλέον, πως το ΑΕΠ της Τουρκίας θα ενισχυθεί συνολικά το 2014 κατά 3%.
Παρά τον κίνδυνο που διαπιστώνει ότι υπάρχει από την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα δε στο Ιράκ, βελτίωσε την πρόβλεψη του +2,5%, στην οποία είχε προβεί τον Μάιο.
Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2015, σε ανάπτυξη 3,2%.
«Η ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τις εξαγωγές δύναται, ωστόσο, να υποστεί πλήγμα εξαιτίας των αυξημένων εντάσεων στο Ιράκ, δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας», υπογράμμισε η EBRD.
Να σημειωθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνθηκε σε +2,1% το β’ τρίμηνο του 2014, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης.
Η έκθεση της EBRD αναφέρει, επίσης, πως η νομισματική χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να σταματήσει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει στα υψηλά επίπεδα του 9,5%, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.
«Η εξωτερική κατάσταση ευπάθειας και η έκθεση στις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα, παρά την ικανότητα που επέδειξε στο παρελθόν να προσπερνά τις αναταραχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης