Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κόστος της οικονομικής στροφής του Putin – Ανέφικτο το όραμα η Ρωσία να καταστεί μια από τις 5 ισχυρότερες οικονομίες έως το 2020

tags :
Το κόστος της οικονομικής στροφής του Putin – Ανέφικτο το όραμα η Ρωσία να καταστεί μια από τις 5 ισχυρότερες οικονομίες έως το 2020
Εκτιμήσεις ότι την επόμενη τριετία η ρωσική οικονομία θα έχει μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη
Στη στροφή 180 μοιρών του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ενέχουν για τη ρωσική οικονομία από αυτήν την αλλαγή πλεύσης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όταν ο Putin ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ρωσίας το Μάρτιο του 2000 προχώρησε σε μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση του εκμοντερνισμού της ρωσικής οικονομίας προκειμένου αυτή να καταστεί πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις.
Παράλληλα, προχώρησε στη μείωση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώθησε τις διαδικασίες για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενώ άφηνε ακόμα και ανοιχτό το θέμα της ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.
Απόρροια αυτών των κινήσεων ήταν το Χρηματιστήριο να καταγράψει σημαντική άνοδο και το ρούβλι να ενισχυθεί κατά 12% από το 2000 έως το 2008.
Ωστόσο, και όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη από το 2003 ο Putin άρχισε να εκπέμπει μηνύματα αλλαγής της πολιτικής του, τα οποία κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κατασταλτικά μέτρα κατά των διαφωνούντων με την πολιτική του, τον περιορισμό των οικονομικών ελευθεριών αλλά και τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής – όπως σημειώνει το δημοσίευμα – είναι η Ρωσία σήμερα να είναι αντιμέτωπη με την ύφεση, υποφέροντας και από τις κυρώσεις της Δύσης ενώ εξελίσσεται σε παρία των διεθνών αγορών.
Ήδη το Χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,6% από την αρχή του έτους, ενώ το ρούβλι βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.
«Θα υπάρξει μακροπρόθεσμη ζημιά στη Ρωσία. Είναι μια πραγματικά μεγάλη χαμένη ευκαιρία γιατί η Ρωσία ήταν σε μια τελείως διαφορετική τροχιά. Είναι μια τραγωδία για όλους το ότι ο Putin ακολούθησε μια διαφορετική κατεύθυνση» υπογραμμίζει στο Bloomberg ο Michael McFaul, πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία μέχρι πρότινος και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stanford.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο Putin ανέλαβε και πάλι την προεδρία της Ρωσίας το 2012, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αναπτυσσόταν με 3,9% το 2013, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε μια και το ΑΕΠ της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 1,3%.
Αντίστοιχη μείωση αναμένεται να υπάρξει και το 2014, με τον Alexei Kudrin (υπήρξε υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας από το 2000 έως το 2011) να εκτιμά πως η ρωσική οικονομία θα έχει μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας με την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία να μπει σε μια πολύ πιο συγκρατημένη πορεία ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο Charles Collyns, οικονομολόγος στο Institute of International Finance στην Ουάσινγκτον.
Βάσει στοιχείων του Bloomberg, οι επενδυτές απέσυραν περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια από ρωσικά ομόλογα και μετοχές κατά τη διάρκεια του 2014.

Ανέφικτο το όραμα Putin για τη ρωσική οικονομία
Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο Sergei Guriev, πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Dmitry Medvedev, το όραμα του Putin να καταστεί η Ρωσία μια από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έως το 2020 οδεύει προς την καταστροφή.
Αν και όπως λέει, θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο, εάν ο Putin έμενε προσκολλημένος στο στόχο της ανάπτυξης του 5% με 6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
«Η Ρωσία είχε μια τόσο ισχυρή δυναμική εξαιτίας των ανεπαρκειών της που ήταν πραγματικά εφικτό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της» υπογραμμίζει ο Guriev.
Σύμφωνα με τον Guriev, τα σχέδια για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προβλέπουν μια ανάπτυξη της τάξης του 2% με 3%
Αλλά δεδομένου ότι τα σχέδια αυτά είναι στον αέρα ο Guriev εκτιμά ότι ο Putin σύντομα θα αναγκαστεί να κόψει τις στρατιωτικές δαπάνες και το κόστος των συντάξεων καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνιστά έναν ακόμα δημοσιονομικό κίνδυνο.
«Αυτή είναι μια εντελώς νέα πραγματικότητα και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Είναι πρωτοφανές για τον Putin» καταλήγει ο Guriev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης