Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δ. Αβραμόπουλος, περνάει «ιερά εξέταση» - Αναγκαίο ένα πραγματικό σύστημα φύλαξης των συνόρων

tags :
Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δ. Αβραμόπουλος, περνάει «ιερά εξέταση» - Αναγκαίο ένα πραγματικό σύστημα φύλαξης των συνόρων
Εάν πάρει το πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει από την 1 Νοεμβρίου
Την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των αιτημάτων για άσυλο, τόνισε ο Δημήτρης Αβρανόπουλος, κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την άσκηση των καθηκόντων του από την 1η Νοεμβρίου, ως Επίτροπος Μετανάστευσης.
«Χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πραγματικό σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, πέραν της Frontex.
«Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Jean Claude Juncker να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Η ακρόαση του Δ. Αβραμόπουλου θα διαρκέσει τρεις ώρες. 
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, συνεχίζονται και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των 27 υποψήφιων Επιτρόπων της Κομισιόν προκειμένου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει το πράσινο φως και να αρχίσει να εργάζεται από την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.
Εάν βέβαια κάποιος από τους Επιτρόπους δεν λάβει τη στήριξη των ευρωβουλευτών, τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Junker θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση στην τήρηση του παραπάνω χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση της νέας Κομισιόν στις 22 Οκτωβρίου.
Xθες πέρασαν από ακρόαση (οι ακροάσεις είναι διάρκειας τριών ωρών) οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 45 ερωτήσεις.
Πρόκειται για τη Σεσίλια Μάλμστρομ, υποψήφια επίτροπο Εμπορίου, τον Γκίντερ Έτινγκερ, υποψήφιο επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία, τον  Νέβεν Μίμιτσα, προτεινόμενο για το χαρτοφυλάκιο της Διεθνούς Ανάπτυξης και τον Καρμένου Βέλα υποψήφιο επίτροπο Αλιείας.
Η ακρόαση της Μάλστρομ ήταν επεισοδιακή καθώς μια ομάδα ακτιβιστών αποκάλυψε email, σύμφωνα με το οποίο η ίδια συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την υπονόμευση των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ.
Το συγκεκριμένο email, το οποίο αποκάλυψε η οργάνωση Access με ανάρτηση στο blog που διατηρεί, αναφέρει ότι «η επίτροπος Μάλστρομ και/ή μέλη του επιτελείου της μοιράζονταν πληροφορίες με την αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ, πληροφορίες για εσωτερικά ζητήματα της Κομισιόν, καθώς και τις ανησυχίες για το πώς η πρόταση για την Οδηγία Προστασίας Δεδομένων θα ερχόνταν σε αντίθεση με την κοινοτική και την αμερικανική νομοθεσία. Με λίγα λόγια, η αρμόδια επίτροπος εργαζόταν σθεναρά για την υπονόμευση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης για τους πολίτες της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση.
Το mail αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μάλστρομ, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά το θέμα.
Πάντως, στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών αναμένεται να βρεθούν κυρίως ο Γάλλος υποψήφιος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, στον οποίο ανατίθεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:59, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης