Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mauro Leos (Moody's): Η αγορά θέλει νίκη Silva στη Βραζιλία - Δεν επίκειται επαναξιολόγηση

Mauro Leos (Moody's): Η αγορά θέλει νίκη Silva στη Βραζιλία - Δεν επίκειται επαναξιολόγηση
Το πιθανότερο είναι να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας μετά το πρώτο έτος της νέας κυβέρνησης, ήτοι στα τέλη του 2015
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών (5 Οκτωβρίου 2014), ανώτερο στέλεχος της Moody’s δήλωσε, ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει, μέσα στο 2015, αλλαγή στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βραζιλίας από τον οίκο.
Ο διεθνής οίκος θα αναζητήσει και θα εξετάσει σημάδια επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και τη νέα δημοσιονομική πολιτική, που θα ασκηθεί στη χώρα, προτού προβεί σε αλλαγές.
Ειδικότερα, ο Mauro Leos, αντιπρόεδρος της Moody’s δήλωσε πως «αν η κατάσταση είναι φυσιολογική, και αυτή την στιγμή δεν ξέρω τι είναι φυσιολογική κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένουμε να περάσει το πρώτο έτος της νέας διακυβέρνησης, προτού προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή».
Να σημειωθεί ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βραζιλίας, εξαιτίας της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας.
Υποβάθμισε, επίσης, την εκτίμηση για τα κρατικά ομόλογα της χώρας από Baa2 σε αρνητική, ενώ σημείωσε πως η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, καθώς και η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης συνέβαλε στην απόφασή της. Διατήρησε, ωστόσο, σταθερή την αξιολόγηση «investment grade» για την Βραζιλία.
Ως πολιτική, ο οίκος αξιολόγησης, έχει θεσπίσει μια περίοδο 12-18 μηνών από την ημερομηνία επαναξιολόγησης της χώρας, μέχρι να προβεί σε επόμενη επαναξιολόγηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, η διαδικασία επιδέχεται επίσπευση σε περίπτωση όπου η κατάσταση χειροτερέψει δραματικά.
Ο M. Leos σημείωσε ότι η αγορά έχει σαφή προτίμηση σε μια εκλογική νίκη της Silva, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έναντι της Rousseff, η οποία κυβερνά σήμερα και έχει επικριθεί πολλάκις για την μη φιλική προς τις αγορές οικονομική της πολιτική.
«Σε περίπτωση που κερδίσει η Marina {Silva} οι αγορές θα εκτοξευτούν, ενώ αν επικρατήσει η Dilma {Rousseff} θα υπάρξει διόρθωση», προέβλεψε ο Leos.
Όποια και αν κερδίσει, πάντως, θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της Βραζιλίας, που απαιτεί κάποια ευελιξία.
Η Russeff θα χρειαστεί πιθανότατα να επανεξετάσει την οικονομική πολιτική, που ασκεί η κυβέρνησή της, καθώς ως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ η Silva  θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πολιτική της.
«Δεν διαφέρουν και τόσο πολύ», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης