Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις του όπου θέλει – Θα στηρίξουμε την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία

tags :
Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις του όπου θέλει – Θα στηρίξουμε την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία
Υπό αμφισβήτηση οι μετα – ψυχροπολεμικές συμφωνίες Δύσης - Ρωσίας
Την άποψη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις του οπουδήποτε θέλει εξέφρασε ο νέος γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Δήλωση που επί της ουσίας αμφισβητεί τις μετά-ψυχροπολεμικές συμφωνίες που έχουν  ήδη κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά την επίσκεψη του στην Πολωνία, ο Stoltenberg διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει την προστασία που έχει ζητήσει η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, και έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές χώρες για την αποστολή στρατευμάτων και εξοπλισμού στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Στη σύνοδο κορυφής πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ως «αιχμή του δόρατος» που θα μπορούσε να σταλεί σε ένα «καυτό σημείο» μέσα σε λίγες μέρες, και να προωθήσει εξοπλισμό και προμήθειες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αν χρειαστεί.
Αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, για τη στάθμευση εκεί χιλιάδων μόνιμων νατοϊκών στρατιωτών.
Αφενός λόγω του οικονομικού κόστους και αφετέρου καθώς η συμμαχία δεν ήθελε να σπάσει το Σύμφωνο του 1997 με τη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα έχει μόνιμες μάχιμες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του γραμματέα του ΝΑΤΟ συνιστούν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης