Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει η Κομισιόν τις φήμες περί απόρριψης του γαλλικού προϋπολογισμού - «Είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε»

Διαψεύδει η Κομισιόν τις φήμες περί απόρριψης του γαλλικού προϋπολογισμού - «Είναι νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε»
«Δεν έχουμε ακόμη λάβει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας»
Τα δημοσιεύματα περί απόρριψης του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015 διέψευσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal περί απόρριψης του γαλλικού προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως «δεν έχουμε ακόμη λάβει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, οπότε είναι νωρίς να εικάσουμε για την απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται πως τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να υποβάλουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η Κομισιόν θα αποφανθεί επί αυτών έως τις 30 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα, κορυφαίοι Ευρωπαίου αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ο προϋπολογισμός της Γαλλίας θα απορριφθεί από την Κομισιόν.
Οι πρώτες πληροφορίες για τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015 δείχνουν ότι αυτός δεν θα συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες που έχει θέσει η ΕΕ για το έλλειμμα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε αναγκαστική αναθεώρησή του.
«Δεν είναι ότι θα προσπαθήσουν και θα αποτύχουν, αλλά ότι σχεδιάζουν να αποτύχουν», δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, που προβληματίζει.
Ο Michel Sapin, Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015, θα ανέλθει σε 4,3%, ενώ νωρίτερα είχε υποσχεθεί ότι αυτό δεν θα ξεπερνά το 3%, καθώς και ότι οι περικοπές των δαπανών θα είναι οριακές, μόλις 0,2%, ενώ είχε συμφωνήσει ότι αυτές θα αγγίξουν το 0,8%.
Οι αυστηροί κανόνες που έχουν τεθεί από την ΕΕ, και τους οποίους «παρακούει» η γαλλική κυβέρνηση έχουν ως στόχο να αποτρέψουν μια επανάληψη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει, επίσης, δηλώσει ότι δεν προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, παρά την αδύναμη οικονομία της χώρας, κάτι που καταδεικνύει ότι είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι άνθρωποι [γαλλική κυβέρνηση] είναι έτοιμοι να επιτρέψουν τα μεγάλα αγόρια {sic} να απορρίψουν τον προϋπολογισμό», αναφέρει στέλεχος της Κομισιόν.
Η Γαλλία ενδέχεται να μην είναι μόνη της κόντρα στις ευρωπαϊκές επιταγές, καθώς και η Ιταλία έχει δηλώσει πως δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η Ιταλία βρίσκεται μάλλον «σε καλύτερη μοίρα», με τον προϋπολογισμό της να εγκρίνεται, ίσως, οριακά, καθώς τα ελλείμματα του παρελθόντος ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά της Γαλλίας.
Αν η Γαλλία και η Ιταλία, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αντίστοιχα, αψηφήσουν τις επιταγές της Κομισιόν, τότε θα υπονομευτεί η αξιοπιστία της τελευταίας, η οποία στελεχώνεται και από νέα πρόσωπα.
Θα μπορούσε μάλιστα να σηματοδοτήσει μια αδυναμία της Κομισιόν να επιβάλει αυστηρούς κανόνες για τον προϋπολογισμό στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τους σκληρούς ελέγχους να περιορίζονται στις μικρές οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
«Υποτιμώντας τους κανόνες της Κομισιόν, υπονομεύουν ολόκληρη την αξιοπιστία των κανόνων του μπλοκ», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι στο δίλημμα του αν θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι μια πιθανή απόρριψη θα μπορούσε αυτομάτως να σημάνει μια περαιτέρω καθίζηση της δυναμικότητας του Hollande, του οποίου τα ποσοστά βρίσκονται στο ναδίρ, και μια αυτόματη εκτόξευση των ποσοστών του ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού κόμματος της Marine Le Pen.
Το θέμα, αναφέρει η WSJ, περιπλέκεται περισσότερο, καθώς η έγκριση του προϋπολογισμού έρχεται σε μία μεταιχμιακή περίοδο για την Κομισιόν, ανάμεσα στα δύο καθεστώτα, το νυν του Barroso και το επόμενο του Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης