Τελευταία Νέα
Διεθνή

EΚΤ: Έτοιμη για νέα μέτρα αν επιμείνει ο χαμηλός πληθωρισμός - Ανεργία και περιορισμένη πιστωτική επέκταση, απειλούν την ανάκαμψη

tags :
EΚΤ: Έτοιμη για νέα μέτρα αν επιμείνει ο χαμηλός πληθωρισμός - Ανεργία και περιορισμένη πιστωτική επέκταση, απειλούν την ανάκαμψη
Αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, εντοπίζει η ΕΚΤ
Έτοιμη για νέα, μη συμβατικά μέτρα δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εφόσον επιμείνει ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
Στη μηνιαία ανάλυση Οκτωβρίου, η οποία αντανακλά τις θέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του διοικητή Mario Draghi, όπως εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2%.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη λήψη νέων, μη συμβατικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο μέτρο που έχει στη φαρέτρα της η ΕΚΤ, είναι η αγορά κρατικών ομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο ωστόσο προσκρούει στη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας.
Όσον αφορά το momentum της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι παρά την τρέχουσα αδυναμία, θα ανεβάσει ρυθμό στο β΄εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η εγχώρια ζήτηση, καθώς και η ζήτηση για εξαγωγές.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη μπορεί να απειληθεί από την υψηλή ανεργία, την αρνητική πιστωτική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα και τις απαραίτητες προσαρμογές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, καθοδικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου και την ανεπιτυχή προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης