Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Μετά την αξιολόγηση της τρόικας, η συζήτηση για έξοδο από τα μνημόνια - Yπό όρους η προληπτική στήριξη

tags :
Eurogroup: Μετά την αξιολόγηση της τρόικας, η συζήτηση για έξοδο από τα μνημόνια - Yπό όρους η προληπτική στήριξη
Yπό το βάρος των ανησυχιών για τον κίνδυνο νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών
(upd7)Εύσημα για την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και συστάσεις να μη σταματήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, απηύθυνε προς την ελληνική κυβέρνηση το Εurogroup.
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου να αυξηθεί η πρόοδος σε ορισμένα μέτωπα, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
"Ενημερωθήκαμε ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, τότε θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος", εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η συζήτηση για ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για μια προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Dijsselbloem κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια γραμμή "θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις".

Katainen (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη - Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομίας
Επιφυλακτικός για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, J. Katainen.
Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστη.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη να προχωρήσουν - και να ενταθούν - οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, ο Dijsselbloem, στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, διεμήνυσε πως η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη απαιτεί γενναίες μεταρρυθμίσεις.
"Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη χαμηλή ανάπτυξη", προειδοποίησε.
Ταυτόχρονα ο Dijsselbloem γνωστοποίησε πως μεγάλο μέρος της συζήτησης, στο αποψινό Eurogroup, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, να μην καλλιεργεί προσδοκίες για ταχεία απεμπλοκή από τα μνημόνια, στέλνει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem.
"Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν η Ελλάδα μπορεί να βγει νωρίτερα από το μνημόνιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Υπάρχουν ανησυχίες για τον γαλλικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εκτός αναπτυξιακού δρόμου, δήλωσε επίσης.
Τα στοιχεία από τον γαλλικό προϋπολογισμό δεν είναι ενθαρρυντικά, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Από τη μεριά του W. Schaeuble ανέφερε ότι θα στηρίξει την ιδέα του Eurogroup να ανταμείψει τις μεταρρυθμίσεις με φθηνό δανεισμό από την ΕΕ που θα διοχετευθεί στις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια στον προϋπολογισμό.
Τον έντονο προβληματισμό του απέναντι στα σχέδια της Ελλάδας για μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling.
Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς προτάσεις των Ελλήνων. Αλλά δεν είναι σίγουρο, αν οι Έλληνες θέλουν να ενταχθούν και πάλι σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, ή όχι».
«Θα πρέπει να αναμένουμε, τι θα καταθέσουν οι Έλληνες. Αλλά θα πρέπει να πω ότι το βλέπουμε με κάποια σκέψη και ανησυχία, καθώς έχουν γίνει στην Ελλάδα κινήσεις που υπήρξαν πολύ αποφασιστικές για την όλη εξέλιξη της χώρας. Υποθέτω πως αυτό δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Συνεδριάζουν σήμερα στις 4 το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον του Eurogroup να στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και στα αδύναμη στοιχεία για την οικονομία στη νομισματική ένωση και ειδικότερα στη Γερμανία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν είναι σε θέση να πετύχει τον στόχο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3%, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επανεξετάσουν τη συνολική δημοσιονομική στάση που τηρούν, με φόντο τη στασιμότητα της οικονομίας και τα ανησυχητικά μηνύματα από τη γερμανική οικονομία, η οποία αποτελεί την «ατμομηχανή» της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα αποτελέσματα της ετήσια Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.
Επίσης, τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και τα επόμενα βήματα, με φόντο ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων, αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup.
Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, δεν αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stresst test για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 4 συστημικές της χώρας μας.
Επόμενος σταθμός η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί πριν από το eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Γι' αυτό άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται τυπικά η πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με το τοπίο για τις εκποιήσεις ακινήτων να παραμένει θολό.

(πρώτη ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2014, 09:29)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης