Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κίνα για επενδυτές στρέφει το βλέμμα της η Ιταλία – Στο κινέζικο χρήμα ευελπιστούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις για να διασωθούν

Στην Κίνα για επενδυτές στρέφει το βλέμμα της η Ιταλία – Στο κινέζικο χρήμα ευελπιστούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις για να διασωθούν
Αντιμέτωπες με την υψηλή φορολογία και την οικονομική ύφεση οι ιταλικές εταιρείες
Σε επενδυτές από την Κίνα στρέφουν ολοένα και περισσότερες ιταλικές επιχειρήσεις το βλέμμα τους προκειμένου να διασωθούν αλλά και να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία και την οικονομική ύφεση που πλήττει για τρίτη φορά την χώρα μέσα στα τελευταία έξι χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, τους τελευταίους μήνες πολλές ιταλικές εταιρείες αναζητούν κινεζικά κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ενός ιστορικού καφέ, του Caffe Orefici στην πλατεία του καθεδρικού ναού Duomo στο Μιλάνο, το οποίο οι ιδιοκτήτες του επιθυμούν να πωλήσουν σε Κινέζους λόγω της υψηλής φορολογίας.
«Είναι οι μόνοι που αγοράζουν. Θέλουμε να πουλήσουμε το καφέ, οι φόροι είναι πολύ υψηλοί. Δουλεύουμε οκτώ ώρες την ημέρα για το κράτος και μια ώρα για εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg η Clotilde Narzisi, συνιδιοκτήτρια του καφέ.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Caffe Orefici είναι μια από τις 18.000 επιχειρήσεις και εταιρείες που έχουν βάλει «πωλητήριο» από τον περασμένο Φεβρουάριο στην ιστοσελίδα Vendereaicinesi.it, η οποία έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τους Ιταλούς εκείνους που θέλουν να πωλήσουν τις εταιρείες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στους Κινέζους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ιταλία είναι για την Κίνα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη μετά τη Μ.Βρετανία.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi απηύθυνε έκκληση προς τους Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές και να επενδύσουν στην Ιταλία, ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang θα παρακολουθήσει τις εργασίες συνόδου με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ασιατών ηγετών και επιχειρηματιών που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο από τις 16 Οκτωβρίου, ενώ αναφέρεται ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η People’s Bank of China τοποθετήθηκε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιταλίας, όπως η Fiat SpA, η Telecom Italia SpA, η Assicurazioni Generali SpA, κοκ.
Όπως υπογραμμίζεται οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό έφτασαν τα 54,3 δις δολάρια το 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 35% σε σύγκριση με πέρσι.
Η Ιταλία, η οποία πιέζεται να μειώσει το τεράστιο χρέος που ξεπερνά τα 2 τρις ευρώ, αναζητά Κινέζους επενδυτές και φρέσκο χρήμα.
Ήδη η ιταλική κυβέρνηση μελετά να πουλήσει μερίδια από τις εταιρείες ενέργειας Eni και Enel ενώ άλλοι τομείς προς άγραν επενδυτών είναι αυτοί της μόδας, των μηχανημάτων και του βιομηχανικού εξοπλισμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης