Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας - Στο -2,9% το έλλειμμα για το 2015 - Κάμπτονται οι αντιρρήσεις της Κομισιόν

Στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας - Στο -2,9% το έλλειμμα για το 2015 - Κάμπτονται οι αντιρρήσεις της Κομισιόν
Η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές πως θα απορρίψει τον ιταλικό και γαλλικό προϋπολογισμό του 2015
(upd)Ένα βήμα πίσω πραγματοποίησε σήμερα η Ιταλία, η οποία εμφανίστηκε «θετική» στο ενδεχόμενο αλλαγών στον προϋπολογισμό του 2015.
Με την Κομισιόν να ετοιμάζεται να απορρίψει την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, στενός σύμβουλος του M. Renzi υποστήριξε πως η κυβέρνηση της Ρώμης προτίθεται να πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι αλλαγές θα επέλθουν, μόνο στο ενδεχόμενο απόρριψης του αρχικού πλάνου.
«Η Ιταλία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ορισμένες μικρές αλλαγές, εάν η Ε.Ε. απορρίψει τον προϋπολογισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος του Ιταλού Πρωθυπουργού.
Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Κομισιόν δεν θα τον απορρίψει.
Την ίδια στιγμή, ο M. Renzi δημοσιοποίησε ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, το οποίος συνολικά ανέρχεται στα 36 δισ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών διακρίνεται η μείωση των φόρων κατά 18 δισ. δολάρια.
Πάντως, η κυβέρνηση της Ρώμας εκτιμά πως η ελάφρυνση των φόρων θα επιφέρει - σημαντικά, αλλά εντός των επιτρεπόμενων ορίων - αύξηση του ελλείμματος από το -2,2% στο -2,9%.
Παράλληλα, περιλαμβάνει μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 15 δισ. δολάρια.
Ας σημειωθεί πως η Ε.Ε. υποχρεώνει τα κράτη – μέλη, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, να διαθέτουν έλλειμμα κάτω του -3%.

Τι μετέδιδε χθες, Τρίτη, το bankingnews.gr
Στα… άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν, καθώς η κυβέρνηση της Ρώμης φαίνεται αμετακίνητη ως προς τη μείωση του ελλείμματος για το 2015.
Με την Κομισιόν να απειλεί ευθέως την ιταλική κυβέρνηση με απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, P. Radoan διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να «σκληρύνει» τον προϋπολογισμό του επόμενους έτους, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω του -3%.
Όμως, την ίδια ώρα που η Ρώμη παραμένει αμετακίνητη, παρόμοια στάση τηρεί και η Κομισιόν, η οποία διατυμπανίζει πως θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Το προσχέδιο της Ιταλίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους της Ε.Ε. και γ’ αυτό θα απορριφθεί» τονίζει μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν.
Ας σημειωθεί πως η Ε.Ε. υποχρεώνει τα κράτη – μέλη, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, να διαθέτουν έλλειμμα κάτω του -3%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, ούτε η Ιταλία αλλά ούτε και η Γαλλία περιλαμβάνουν μέτρα για την ευθυγράμμιση με τον ευρωπαϊκό κανόνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης