Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα φέρει σε μετοχές, ομόλογα, χρυσό και ευρώ η λήξη του QE2;

Τι θα φέρει σε μετοχές, ομόλογα, χρυσό και ευρώ η λήξη του QE2;
Οι επενδυτές που ποντάρουν στην άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων, των τιμών των ομολόγων και των εμπορευμάτων θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα "νεφελώδες" καλοκαίρι, στον απόηχο της λήξης του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) της Fed.
Μετοχές, ομόλογα, χρυσός, ευρώ αναμένεται να κινηθούν πτωτικά στη διάρκεια του τριμήνου που θα ακολουθήσει της λήξης του QE2. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα εφαρμόζει από το περασμένο φθινόπωρο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 600 εκατ δολαρίων προκειμένου να στηρίξει την αναιμική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, επενδυτές και traders αναμένουν με μεγάλες επιφυλάξεις την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, φοβούμενοι ότι δίχως τη στήριξη της αμερικανικής τράπεζας, οι εδώ και 9 μήνες επικερδείς επενδυτικές επιλογές αναμένεται να δεχθούν σημαντικότατες πιέσεις.
Ειδικότερα οι 40 από τους 64 συμμετέχοντες στην έρευνα του Reuters θεωρούν ότι τα αμερικανικά ομόλογα αναμένεται να υποφέρουν από την απόσυρση των μέτρων στήριξης της Fed. Εστιάζοντας στα 1οετή ομόλογα, κρίνουν βέβαιη την άνοδο των αποδόσεών τους.
Παρόλο που μετοχές και εμπορεύματα έχουν ήδη ξεκινήσει μια πτωτική  πορεία, η λήξη του QE2 αναμένεται να καταστήσει πιο ευάλωτες τις αγορές.
"Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του QE2 είναι πιο σημαντικός από την ίδια την πράξη", δηλώνει ο Jason Pride, διευθυντής της επενδυτικής Glenmede στη Philadelphia.
Το δολάριο, στον αντίποδα, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά στον απόηχο της λήξης του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η Fed θα σταματήσει να περιορίζει την αξία του, μέσω του να τυπώνει νέο χρήμα. Από τους 64 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση, οι 38 εκτιμούν ότι το ευρώ θα αρχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, ενώ μόλις 14 δεν βλέπουν κανέναν αντίκτυπο.
Την ίδια ώρα, σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων - στην έρευνα - επενδυτών και αναλυτών κάνει λόγο για υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και του χρυσού, αλλά και για πτωτική πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου και των αναδυόμενων αγορών.
"Οι μετοχές ήταν από τους κερδισμένους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης", σχολιάζει ο Ray Humphrey, αναλυτής της Hartford Investment Management.
Όσο για την πιθανότητα ενός ακόμη - ήτοι τρίτου - γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 10%.
"Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ύφεσης τύπου double dip. Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3)", δηλώνει ο Milton Ezrati, αναλυτής της Lord Abbett στο New Jersey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης