Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conference Board: Μετά το 2020, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα υποχωρήσει

Conference Board: Μετά το 2020, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα υποχωρήσει
Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα ωθεί την οικονομία της σε ανάπτυξη κρύβει μεγάλα ρίσκο 
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει σε μόλις +4% το 2020, μετά από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης, προβλέπει το Conference Board.
Σε έκθεσή της, η ερευνητική ομάδα του Conference Board, σημειώνει πως η Κίνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια «βαθειά συστημική επιβράδυνση και ευρεία αβεβαιότητα», μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, αναφέρει η έκθεση, που βασίζεται στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου από το κράτος και στη νομισματική πολιτική, που μόνο στόχο έχει την ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει μεγάλα ρίσκο και αστάθειες για την κινεζική οικονομία.
«Στην πορεία ανάπτυξης της Κίνας, ελλοχεύει πάντα ένας κίνδυνος στροφής προς την γοργή ύφεση, κατά τον ίδιο τρόπο που αυτή την στιγμή συντελείται γοργή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Conference Board και ειδικός επί της Κίνας, David Hoffman, ο οποίος συμπληρώνει πως «αρχίζουμε να βλέπουμε τα σημάδια αυτής της μεταστροφής».
Να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, η Κίνα έχει θέσει μικρότερο στόχο για την συνολική ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2014, στο +7,5%, ενώ οι αναλυτές του Bloomberg θεωρούν ότι για το 2015 ο στόχος θα είναι ακόμα χαμηλότερος.
Ωστόσο, προσθέτει το Conference Board, οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, θα επωφεληθούν από έναν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της, καθώς θα μπορούν ευκολότερα να προσελκύουν εργατικό δυναμικό, αλλά θα έχουν και πιο πολλές ευκαιρίες να επεκταθούν στην αγορά της Κίνας, εξαγοράζοντας προβληματικές εγχώριες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης