Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μέσω Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας η κύρια χρηματοδότηση του Ταμείου Διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών

FT: Μέσω Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας η κύρια χρηματοδότηση του Ταμείου Διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών
Στα 55 δισ. ευρώ τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου
Στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να στηριχθεί το νεοσύστατο Ταμείο Διάσωσης των Τραπεζών, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία να επωμίζονται το μεγαλύτερο «βάρος».
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάζεται από τους Financial Times, η χρηματοδότηση του Ταμείου Διάσωσης των Τραπεζών θα συντελεστεί από τις μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.
Ας σημειωθεί πως το εν λόγω ταμείο αναμένεται να συνεισφέρει στη διάσωση των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, η Γαλλία θα συνιστά το «νούμερο 1» χρηματοδότη του Ταμείο, συμβάλλοντας με 17 δισ. ευρώ. Πρόκειται επομένως για το 30% των συνολικών χρηματικών πόρων του Ταμείου.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία θα καταβάλλει 15 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 27% των συνολικών πόρων.
Ας σημειωθεί πως το ειδικό Ταμείο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί αρχικώς με κεφάλαια, ύψους 55 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, το 90% των κεφαλαίων θα προέρχεται από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα η BNP Paribas και η Societe Generale, οι οποίες θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο βάρος.
Την ίδια στιγμή, οι μικρές τράπεζες, δηλαδή όσες διαθέτουν assets λιγότερα του 1 δισ. ευρώ, θα συνεισφέρουν το 0,3% των συνολικών κεφαλαίων.
Οι μεσαίες τράπεζες παράλληλα, θα καταβάλλουν το 9,7%.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει καθορίσει το ακριβές ποσό, που θα κληθεί να καταβάλλει η κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης