Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Νικήτρια των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε η Dilma Rousseff – Έλαβε το 51,6% των ψήφων

Βραζιλία: Νικήτρια των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε η Dilma Rousseff – Έλαβε το 51,6% των ψήφων
Ο αντίπαλός της, υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος, Aecio Neves, έλαβε το 48,4%
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας η Dilma Rousseff στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έλαβαν χώρα χθες, Κυριακή, λαμβάνοντας ποσοστό 51,6% με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων.
Ο αντίπαλός της, υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος, Aecio Neves, έλαβε το 48,4% των ψήφων.
Η νίκη αποτέλεσε μια απόδειξη της αντοχή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος που ηγείται η Rousseff, το οποίο ήρθε στην εξουσία το 2003.
Σημειώνεται ότι η Rousseff κέρδισε τις εκλογές σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας παραμένει στάσιμη και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να απαιτεί αλλαγές.
Μόλις πριν από ένα χρόνο μάλιστα, ήταν έντονες οι διαμαρτυρίες για την κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, γεγονός που έκανε να φαίνεται δύσκολη μια νίκη της στις εκλογές.
Ωστόσο, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας κέρδισε μια θητεία επιπλέον τεσσάρων χρόνων, λαμβάνοντας τη στήριξη των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επωφελήθηκαν από μια σημαντική επέκταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και από την πρόσφατη αύξηση των γυναικών ψηφοφόρων.
Για να το πετύχει αυτό, η Rousseff στην εκλογική της εκστρατεία επιτίθεντο εναντίον του αντιπάλου της, δύο φορές διοικητή Neves, αποκαλώντας τον ως αδιάφορο σνομπ που θα έθετε σε κίνδυνο τα οφέλη για τους φτωχούς.
Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος και μπροστά από ένα πλήθος υποστηρικτών της, η Rousseff με συμφιλιωτικό τόνο, υποσχέθηκε διάλογο με την αντιπολίτευση, κάνοντας έκκληση για ειρήνη και ενότητα.
Σε μια χώρα όπου σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις κάλπες ζήτησαν αλλαγή, η Rousseff υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να πατάξει τη διαφθορά και να πραγματοποιήσει μια εθνική ψηφοφορία για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο επικρίνεται ολοένα και περισσότερο.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η επανεκλογή της Rousseff κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνει μια περίοδο στασιμότητας στις σχέσεις της Αμερικής με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παίκτη σε μια περιοχή όπου οι αριστεροί ηγέτες με διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις ΗΠΑ, κερδίζουν τις εκλογές τα τελευταία χρόνια.
Η Βραζιλία, για παράδειγμα, βοήθησε στην οργάνωση ενός περιφερειακού αμυντικού φόρουμ από το οποίο αποκλείστηκαν οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barak Obama, επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 2011 σε μια προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ωστόσο κατέρρευσε πέρυσι, όταν η πρόεδρος Rousseff ματαίωσε επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ την κατασκόπευε, όπως και άλλους αρχηγούς κρατών.
Με τις τιμές των βασικών προϊόντων να πέφτουν, η απαισιοδοξία των οικονομολόγων έχει αυξηθεί, καθώς ανησυχούν ότι τέσσερα ακόμη χρόνια διοίκησης της χώρας με τις πολιτικές της Rousseff, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης των τιμών της βενζίνης, καλύπτοντας τα ποσοστά της ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση των δημοσίων δαπανών για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, μπορεί να εμβαθύνουν την ύφεση στην Βραζιλία.
Η οικονομία της χώρας οδηγείται στην ύφεση το 2014, ύστερα από τέσσερα χρόνια χλιαρής ανάπτυξης, γεγονός που επιδεινώνεται από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται περί το 6,75%.
Με το χρέος της Βραζιλίας να αυξάνεται, οι οικονομολόγοι εικάζουν ότι δεν θα αργήσει η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από τους πιστοληπτικούς οίκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης