Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήξη συναγερμού στην Κομισιόν - Εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, κατόπιν των πρόσθετων μέτρων λιτότητας

Λήξη συναγερμού στην Κομισιόν - Εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, κατόπιν των πρόσθετων μέτρων λιτότητας
Εντός του Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς
Πράσινο φως στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας άναψε η Κομισιόν, η οποία αναμένεται λίαν συντόμως να ανακοινώσει την έγκριση των προϋπολογισμών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει τους προϋπολογισμός των δύο κρατών, κατόπιν της καθοδικής αναθεώρησης των ελλειμμάτων.
Ας σημειωθεί πως αμφότερες οι χώρες ανακοίνωσαν τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015.
Βέβαια, παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο στόχος για έλλειμμα -3% παραμένει ανεκπλήρωτος.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 4,5 δισ. το έλλειμμα, ενώ του Παρισιού κατά 3,7 δισ. ευρώ.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Κομισιόν διαμηνύει πως «δεν εντοπίστηκαν προϋπολογισμοί, οι οποίοι παρεκκλίνουν σημαντικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
«Oι αναλυτές θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται τους προϋπολογισμούς, με το τελικό αποτέλεσμα να ανακοινώνεται εντός του Νοεμβρίου» καταλήγει.
Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τους προϋπολογισμούς των 16 κρατών - μελών της Ευρωζώνης (Ελλάδα και Κύπρος εξαιρούνται καθώς βρίσκονται υπό καθεστώς προγραμμάτων διάσωσης)

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της Γαλλίας
Ένα βήμα πίσω πραγματοποιεί η Γαλλία στη διαμάχη με την Κομισιόν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, M. Sapin ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του 2015.
Ειδικότερα, στον απόηχο της κατ’ αρχήν απόρριψης του γαλλικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2015 να ευθυγραμμιστεί με τις αξιώσεις της Κομισιόν.
Ας σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έλλειμμα μεγαλύτερο του -3% , το οποίο αποτελεί και το όριο της νέας, ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Δίνοντας μία πρόγευμα των μέτρων, ο M. Sapin υποστήριξε πως το έλλειμμα του 2015 θα μειωθεί κατά 3,6 – 3,7 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού σχεδιασμού.
Πάντως, η απόφαση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται την Τετάρτη. Εκτός της Γαλλίας, με απόρριψη κινδυνεύουν ακόμη τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία.
Υπενθυμίζεται πως το έλλειμμα της Γαλλίας για το 2015 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο -4,3%.

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ιταλίας
Με στόχο να αποφύγει μια ανοιχτή διαμάχη με την Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε αλλαγές του προϋπολογισμού για το 2015, με την ενσωμάτωση νέων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διατήρηση του ελλείμματος εντός των ορίων που έχουν τεθεί για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.
Σε επιστολή, που απέστειλε σήμερα, Δευτέρα, στην Κομισιόν, και με την οποία απαντά στα αιτήματά της, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι είναι έτοιμο να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2015 και αν ανακατανείμει κάποια από τα κεφάλαια, που αρχικά προόριζε για τη μείωση της υψηλής φορολογίας των Ιταλών πολιτών.
Τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν την χώρα σε γρηγορότερη μείωση του ελλείμματός της, αλλά και του τεραστίου χρέους της, ζητούμενα και της ΕΕ, τόνισε το υπουργείο.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Pier Carlo Padoan, τόνισε στην επιστολή, πως η χώρα «διανύει μία από τις πιο σοβαρές και μακροχρόνιες υφέσεις στην ιστορία της», ενώ συμπλήρωσε, επίσης, πως διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο αποπληθωρισμού».
Ο εν λόγω κίνδυνος είναι και ο λόγος για τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση του Matteo Renzi, έχει προτείνει έναν συνδυασμό μέτρων «που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των μακροοικονομικών κινδύνων, δεδομένου ότι μια αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική θα ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη», ανέφερε, ο υπουργός.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να αλλάξει πλεύση, με στόχο να καλύψει τις επιταγές της Επιτροπής, αφήνοντας, έτσι, δίχως σύμμαχο την Γαλλία, της οποίας ο προϋπολογισμός για το 2015, προς το παρόν τουλάχιστον, απορρίπτει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.
Πρόκειται, επίσης, για μια «νίκη» της Κομισιόν, η οποία περιορίζει τις αντιδράσεις και τις εναντιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης