Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tι απαντά το Βερολίνο στο Spiegel - Η Γερμανία θέλει τη Βρετανία στην ΕΕ, αλλά η ελευθερία κινήσεων δεν διαπραγματεύεται

Tι απαντά το Βερολίνο στο Spiegel - Η Γερμανία θέλει τη Βρετανία στην ΕΕ, αλλά η ελευθερία κινήσεων δεν διαπραγματεύεται
Διπλωματική η απάντηση της Γερμανίας για τα σενάρια περί εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ...
Η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύει το Βερολίνο, απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel φέρεται να εξετάζει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
"Η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η γενική αρχή της ελευθερίας κινήσεων στην ΕΕ δεν διαπραγματεύεται", σπεύδει να επισημάνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε από την Κυριακή το www.bankingnews.gr, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, εξετάζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν διεθνή μέσα που επικαλούνται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, επιμένει να θέτει όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούν να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, τον Οκτώβριο, η Καγκελάριος προειδοποίησε τον Cameron ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα "σημείο χωρίς επιστροφή" όσον αφορά την παραμονή της στην Ευρωπαική Ένωση, γράφει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Financial Times.
Μία πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Βρετανού ηγέτη να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία.
Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ.
Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Merkel δήλωσε προς τον Cameron ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.
Ο Cameron ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος Merkel αναγνώρισε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Επίσης και σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει μια πρόταση για την επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης.
Το Der Spiegel ανέφερε ότι ο Cameron υλοποιεί μια στρατηγική που φέρνει στα όρια τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.
Οι Βρετανοί θέλουν να περιορίσουν τους μετανάστες και ταυτόχρονα να απελάσουν όλους εκείνους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τον εαυτό τους.
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με την γραμμή του Cameron, ο υντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Kenneth Clarke υπερασπίστηκε την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ.
"Αν πρόκειται να έχουμε μια ενιαία αγορά, αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τους Αμερικανούς και τους Κινέζους και ούτω καθεξής και τον σύγχρονο κόσμο, χρειαζόμαστε την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων», δήλωσε στο BBC ο Kenneth Clarke
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό, τι είναι σωστό για τη Βρετανία"
Την περασμένη εβδομάδα οι Συντηρητικοί έχασαν από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου UKIP, το οποίο θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ο ηγέτης του UKIP Nigel Farage είπε:
«Είναι αδύνατο να αλλάξει ηελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην Ευρώπη χωρίς μια ριζική αλλαγή της συνθήκης που θα αφορά και τις 27 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Cameron, έχει υποσχεθεί ένα νέο νόμο για την μετανάστευση, ο οποίος θα είναι έτοιμος πριν τα Χριστούγεννα.
Εν τω μεταξύ πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Barroso δήλωσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε μηδενική επιρροή, αν ψήφισαν για να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Είχει αναφέρει ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ και την Κίνα "επί ίσοις όροις" αν παρέμενε μόνη της.
Η λεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της ΕΕ είναι μια "ουσιαστική" αρχή που δεν μπορεί να αλλάξει.
Ωστόσο εκπρόσωποι του συντηρητικού κόμματος είχαν σχολιάσει τις δηλώσεις Barroso ότι αποτελεί ένα μη εκλεγμένο γραφειοκράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης