Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπατάλες και κακοδιαχείριση διαπιστώνει στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο – Στα όρια σκανδάλου οι προϋπολογισμοί 19 ετών…

tags :
Σπατάλες και κακοδιαχείριση διαπιστώνει στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο – Στα όρια σκανδάλου οι προϋπολογισμοί 19 ετών…
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που επικαλείται η βρετανική Telegraph
Σημαντικές σπατάλες και κακοδιαχείρισης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, κατηγορώντας την ΕΕ για "εκπληκτική υποκρισία".
Σύμφωνα με την Telegraph, η οποία επικαλείται την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το περασμένο έτος περίπου 5,5 δισ. στερλίνες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν δαπανήθηκαν σωστά, καθώς κρίθηκαν να είναι μόνο «μερικώς αποτελεσματικές» από τους εμπειρογνώμονες.
Ακόμη οι ελεγκτές  δεν έχουν δώσει την έγκριση τους για περισσότερα από 100 δισ. στερλίνες δαπανών από τις Βρυξέλλες.
Ο έλεγχος, που θα δημοσιευθεί σήμερα, διαπίστωσε ότι 109 δισ. στερλίνες, από το σύνολο των 117 δισ. στερλινών, που δαπανώνται από την ΕΕ το 2013 ήταν "ουσιωδώς εσφαλμένες".
Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί των Βρυξελλών δεν είναι καθόλου σαφείς για τα τελευταία 19 έτη.
Η Telegraph επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η αποκάλυψη αυτή δείχνει γιατί η ΕΕ χρειάζεται "επείγουσα μεταρρύθμιση".
Ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χρειάζεται καλύτερη διαχείριση σε μια εποχή «συνεχούς πίεσης για την ΕΕ και τις εθνικές οικονομίες».
Μεταξύ των παραδειγμάτων που σπαταλήθηκαν χρήματα χρηματοδότησης ήταν οι αγορές ελικοπτέρων για να βοηθήσουν την Ισπανία να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης από την είσοδο παράνομων μεταναστών.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε το σχέδιο της Ισπανίας, το οποίο προέβλεπε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων, για να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ.
Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά 25% για το σκοπό αυτό.
Σε μια άλλη περίπτωση, η Επιτροπή μοίρασε 2,4 εκατ. στερλίνες σε χρηματοδότηση για την κοινωνική ανάπτυξη στη Μολδαβία, για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις για το που οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, αρκετές χώρες καλούνται να συνεισφέρουν επιπλέον ποσά.
Η Βρετανία πρέπει να καταβάλει 3,1 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 642,7 εκατ. ευρώ, η Ιταλία 340,1 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα 89,4 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 42,4 εκατ.ευρώ.
Αντίθετα, σημαντικές επιστροφές προβλέπονται σε Γαλλία (1 δισ.), Γερμανία (779,2 εκατ.), Πολωνία (316,7 εκατ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης