Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τέλος στην απαγόρευση της εξαγωγής αμερικανικού πετρελαίου βάζει μονόπλευρα η BHP Billiton

ΗΠΑ: Τέλος στην απαγόρευση της εξαγωγής αμερικανικού πετρελαίου βάζει μονόπλευρα η BHP Billiton
Οι αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις επιθυμούν την άρση των απαγορεύσεων, που είχαν θεσπιστεί την δεκαετία του '70 
Έτοιμη να προβεί σε πώληση αμερικανικού πετρελαίου στο εξωτερικό χωρίς να λάβει πρώτα την απαραίτητη άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται ο ενεργειακός κολοσσός BHP Billiton.
Ως άλλη μια ένδειξη ότι δεκαετίες ομοσπονδιακών απαγορεύσεων φτάνουν στο τέλος τους έρχεται, λοιπόν, η απόφαση της BHP να διαθέσει ελαφρύ πετρέλαιο από το Τέξας, συνολικής αξίας 50 εκατ. δολαρίων, σε ξένους αγοραστές, χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την παράδοση 600 χιλ. βαρελιών πετρελαίου, το οποίο δεν έχει περάσει την διαδικασία διύλισης για την μετατροπή σε καύσιμα, ωστόσο δεν γνωστοποίησε την ταυτότητα των αγοραστών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες κινήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, που ολοένα και περισσότερο αναζητούν νέες αγορές και υψηλότερες τιμές για το αγαθό που διακινούν, εκτός της αμερικανικής αγοράς.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Washington είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η εξαγωγή του αμερικανικού πετρελαίου, η οποία είχε απαγορευτεί λόγω του εμπάργκο του αραβικού πετρελαίου.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου, πάντως, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση της απαγόρευσης, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το εμπορικό ισοζύγιο.
Όσοι εναντιώνονται στην πρόταση, ωστόσο, αναφέρουν ότι η εξαγωγή του αμερικανικού πετρελαίου θα σηματοδοτούσε μια ενίσχυση στις τιμές της βενζίνης, που θα έπληττε τους καταναλωτές και θα εξαγρίωνε τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης