Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -29% για το πετρέλαιο από τον Ιούνιο του 2014 - Ενεργειακός «πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ

Πτώση -29% για το πετρέλαιο από τον Ιούνιο του 2014 - Ενεργειακός «πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ
Στόχος της Σαουδικής Αραβίας να καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή πετρελαίου για τις ΗΠΑ
Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία οι τιμές του πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να υποχωρεί 29% από τον Ιούνιο του 2014, όταν η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους απείλησε την παραγωγή του Ιράκ.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αποτελεί πλήγμα κυρίως για χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία.
Ωστόσο οι πληροφορίες των διεθνών μέσων αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα επιτρέψει την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να διαφυλάξει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που ασκεί περαιτέρω πιέσεις.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις τιμές για Ασία και Ευρώπη, ενώ τις μειώνει για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά έχει κηρύξει ενεργειακό «πόλεμο» στις ΗΠΑ.
Με την απόφαση μείωσης των τιμών έχει ως στόχο να καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή για τους Αμερικανούς, ώστε να εγκαταλείψουν την αγορά.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, παρά την υποχώρηση των τιμών, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Όσον αφορά τη Ρωσία, το πλήγμα στην οικονομία από την πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού είναι αισθητό, με το ρούβλι να υποχωρεί σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρεί σήμερα κατά 1% ή 90 σεντς στα 81,92 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Το αργό σημειώνει απώλειες 70 σεντς στα 76,59 δολ. το βαρέλι και τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης