Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διθύραμβοι Guardian για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα – Μπορούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του '68

tags :
Διθύραμβοι Guardian για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα –  Μπορούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του '68
Αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση αναφέρει το δημοσίευμα
Εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια για το ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία εκτιμά ότι εάν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοφιλές κόμμα, με ένα προβάδισμα 11% από την Νέα Δημοκρατία. Αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα το Φεβρουάριο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελικά σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρει ο Guardian.
Το δημοσίευμα, το οποίο επί της ουσίας κάνει ένα αφιέρωμα σε τρία ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα, Podemos σε Ισπανία και Ενωμένη Αριστερά σε Σλοβενία) φέρει τίτλο: «Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968».
Το δημοσίευμα αρχίζει με μια σκηνή από την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Το κεφάλαιο».  
Σε ένα οικογενειακό γεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης γαλλικής τράπεζας έχει ένα καυγά με τον θείο του, έναν αριστερό του 1968, ο οποίος κατηγορεί τον ανιψιό του για την υπερχρέωση Ευρωπαίων πολιτών και την καταστροφή κρατών.
Ο νεαρός τραπεζίτης απαντά «Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος». Ο θείος ρωτάει μπερδεμένος «Γιατί;», «Διότι εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα». «Τα παιδικά μου όνειρα;» ρωτάει ο θείος.
«Εσείς οι αριστεροί θέλετε διεθνισμό, τον αποκτήσατε. Τα λεφτά δεν γνωρίζουν σύνορα».
Σύμφωνα με τον Guardian, παρότι στις δημοσκοπήσεις τα τρία αυτά κόμματα εμφανίζονται να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά, γεγονός που εγείρει ελπίδες για μία αναγκαία αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά τα αριστερά κόμμα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο σοβαρές προκλήσεις προκειμένου να διατηρήσουν μαζική υποστήριξη.
Η πρώτη συνοψίζεται στο ζήτημα της οργάνωσης.
Όπως αναφέρεται, αν και ξεπήδησαν από κινήματα διαμαρτυρίας, η αυξανόμενη δημοφιλία τους οφείλεται κυρίως στους χαρισματικούς τους ηγέτες.
Αν και το σύνθημα των οριζόντιων κινημάτων διαμαρτυρίας ήταν ότι «αυτή η επανάσταση δεν θα έχει πρόσωπο», ένα πρόσωπο είναι αυτό που υπηρέτησε ως ούριος άνεμος για την επιτυχία των νέων αριστερών κομμάτων.
Η πρόκληση που τώρα αντιμετωπίζουν, γράφει ο Guardian, είναι να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ του οριζόντιου («άμεση δημοκρατία») και του κάθετου (κομματική πολιτική).
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι το ζήτημα του κράτους.
Όσο πιο κοντά στην εξουσία έρχονται τα αριστερά κόμματα, όλο και περισσότερες κατηγορίες ακούγονται ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικά.
 Όσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να σχηματίσουν κυβερνήσεις, όλο και περισσότερο κατηγορούνται ότι είναι «σοσιαλδημοκράτες». «Φαίνεται ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει γίνει και πάλι ο μεγάλος κακός λύκος», επισημαίνει ο Guardian.
Ειδικά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα αναφέρει:  «Αν οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη, αληθινά αριστερή, κυβέρνηση στην Ευρώπη, του χρόνου, το τεστ της επιτυχίας του μπορεί να είναι μια επανάληψη της σκηνής του φιλμ του Γαβρά, όπου ο Γιόσκα Φίσερ θα συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».
Και το δημοσίευμα παραθέτει το φανταστικό διάλογο: «Όταν ο αριστερός της γενιάς του '68 κατηγορήσει τον Έλληνα ηγέτη ότι «εκτρέπει και άλλες χώρες σε επικίνδυνες αριστερές ατραπούς» γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Τσίπρα να απαντά:«Μα θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος».
Όταν ο Φίσερ, μπερδεμένος, θα ρωτούσε «γιατί» ο Τσίπρας θα μπορούσε απλά να απαντήσει: «Γιατί εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα»...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης