Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Λεκτικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου – Νέα αφορμή για διένεξη τα κοιτάσματα

Guardian: Λεκτικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου – Νέα αφορμή για διένεξη τα κοιτάσματα
Η ένταση κλιμακώθηκε κατόπιν της τριμερής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Για λεκτικό πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «πόλεμος λέξεων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και έχει πυροδοτήσει ένα νέο γύρο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε κατόπιν της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και της απόφασης για την επίσπευση της οριοθέτησης των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για προκλητικές ενέργειες αναφερόμενος στην αποστολή ερευνητικού πλοίου και πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Guardian αναφέρει ότι οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο την ώρα που υπήρχαν ελπίδες και προσδοκίες ότι τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια λύση για το Κυπριακό.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι σήμερα το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει ακριβώς λόγω των κοιτασμάτων.
«Η απόφαση της Τουρκίας για αποστολή του ερευνητικού σκάφους στα αμφισβητούμενα νερά, όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά χειροτέρεψε την κατάσταση. Αν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, παρόλα αυτά με οικονομικό και ηθικό στήριγμα την Άγκυρα, ζητά να συμμετάσχει στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή» επισημαίνει ο Guardian.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην έκκληση για ηρεμία προς όλες τις πλευρές που απηύθυνε ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Espen Bard Elder.
Ο Elder στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι οφείλουν να σταματήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου δεν πρόκειται να ηρεμήσει την Τουρκία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει στα ανατολικά της τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους.
Βάσει του δημοσιευμάτος, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ.
Από την πλευρά της η Άγκυρα διαμηνύει πως σε όλες αυτές τις συμφωνίες θα απαντήσει ανάλογα.
«Η ένταση βρίσκεται σε άνοδο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύμα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Αντί να αποφορτιστεί η κατάσταση, έχουμε φτάσει σε φάση κλιμάκωσης» υπογραμμίζει στον Guardian ο Hubert Faussmann, καθηγητής  Ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης