Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμή επίθεση Lew (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) στους Ευρωπαίους: Αποτύχατε να αποκαταστήσετε μια υγιή οικονομική ανάπτυξη

tags :
Ωμή επίθεση Lew (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) στους Ευρωπαίους: Αποτύχατε να αποκαταστήσετε μια υγιή οικονομική ανάπτυξη
Ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί την Ευρώπη ότι είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία



Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρώπη ότι κινδυνεύει με μια «χαμένη δεκαετία» απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, ο οποίος σε μια ασυνήθιστα ωμή επίθεση κατά της ΕΕ, κατηγορεί την Ευρώπη ότι απέτυχε να αποκαταστήσει την υγιή ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που οδηγούν σε μια βαθιά ύφεση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Lew σε ομιλία του στο Seattle των ΗΠΑ και ενόψει της G-20 στην Αυστραλία υποστήριξε ότι οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη δεν κατάφεραν να συνδράμουν στην επίτευξη του κοινού στόχου της G-20 για «μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη».
Βάσει του δημοσιεύματος, οι δηλώσεις αυτές του Αμερικάνου ΥΠΟΙΚ και η έντονη δημόσια κριτική αποτυπώνουν τη βαθιά απογοήτευση των ΗΠΑ, ότι αυτές θα πρέπει να είναι για ακόμα μια χρονιά η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης με τις οικονομίες ανά τον κόσμο να στηρίζουν τις ελπίδες τους στους Αμερικάνους καταναλωτές για ζήτηση.
«Απαιτείται αποφασιστική δράση από τις εθνικές αρχές και άλλους οργανισμούς της Ευρώπης προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι ότι η περιοχή θα μπορούσε να πέσει σε μια βαθύτερη ύφεση. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια χαμένη δεκαετία της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lew.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει δυναμικές ενέργειες για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά όπως είπε, η δράση αυτή από μόνη της δεν έχει αποδειχθεί επαρκής για την αποκατάσταση της υγιούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους FT, οι παρατηρήσεις του Lew βασίζονται στις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι εάν η Ευρώπη βυθιστεί σε περισσότερα προβλήματα.
Η δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ισχνή ανάπτυξη σε Ευρώπη και σε άλλες αναδυόμενες αγορές είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου, εξέλιξη που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές των ΗΠΑ.
«Ο κόσμος βασίζεται στην οικονομία των ΗΠΑ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια ανάκαμψη. Αλλά η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να ευημερήσει βασιζόμενη ούτε στο ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο κύριος εισαγωγέας ούτε στο ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύσσονται τόσο γρήγορα προκειμένου να αναπληρώνεται η αδύναμη ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Lew.
Συγκεκριμένα, ο Lew κάλεσε τις χώρες να χρησιμοποιήσουν ένα πλήρες φάσμα νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για να τονώσουν την ανάπτυξη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης