Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τέχνη θυσιάζεται στον βωμό της διάσωσης τραπεζών – Πωλήθηκαν πίνακες του Warhol για να καλυφθεί «τρύπα» στη γερμανική NRB Bank

Η τέχνη θυσιάζεται στον βωμό της διάσωσης τραπεζών – Πωλήθηκαν πίνακες του Warhol για να καλυφθεί «τρύπα» στη γερμανική NRB Bank
Οι δύο πίνακες που πωλήθηκαν αντί 121,7 εκατ. ευρώ, απεικόνιζαν τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Μάρλον Μπράντον
Δύο πίνακες του μαέστρου της ποπ αρτ τέχνης, Andy Warhol, συγκέντρωσαν τα βλέμματα στη δημοπρασία του οίκου Christie's, καθώς πωλήθηκαν αντί συνολικού ποσού 121,7 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να διασωθεί μια τράπεζα.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τους πίνακες «Τριπλός Έλβις», που πωλήθηκε αντί 81,9 εκατ. δολαρίων (65,8 εκατ. ευρώ) και «Τετραπλός Μάρλον», που πωλήθηκε αντί ποσού 69,6 εκατ. δολαρίων (55,9 εκατ. ευρώ), οι οποίοι μέχρι χθες ανήκαν σε αλυσίδα καζίνων, θυγατρική κρατικής τράπεζας του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, NRB Bank.
Η πώληση έγινε προκειμένου να καλυφθεί «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της τράπεζας, ενώ έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών εκπροσώπων πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Η πώληση έγινε με την άδεια της περιφερειακής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας, Σοσιαλδημοκράτης Norbert Walter-Borjans, σημείωσε ότι πρόκειται για «σωστό βήμα» και τόνισε ότι το μέτρο δεν απαιτεί υπουργική απόφαση.
Από την πώληση των πινάκων, η αλυσίδα καζίνων Wetspiel θα λάβει 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυγίανση της επιχείρησης και την αποπληρωμή δανείων προς την τράπεζα.
Πάντως, έχει προκληθεί πληθώρα αντιδράσεων από την πώληση των πινάκων του Warhol και συγκεκριμένα, σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση του κρατιδίου, 26 διευθυντές μουσείων υποστηρίζουν ότι η πώληση έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που είναι υπό κρατική ιδιοκτησία.
Μάλιστα, τονίζουν ότι «είναι κρίμα που δεν υπήρξε σκέψη να δοθούν αυτοί οι πίνακες σε ένα μουσείο».
Σημειώνεται ότι ανάλογη πρακτική επιχειρήθηκε στην Πορτογαλία, με τη δημοπρασία 85 έργων του ισπανού ζωγράφου Μιρό, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Η εν λόγω δημοπρασία, εξαιτίας της έντονης κριτικής που δέχθηκε, έχει ήδη αναβληθεί πολλές φορές και ακόμη είναι σε εξέλιξη διαδικασία για τον ορισμό νέας ημερομηνίας.
Οι αντιτιθέμενοι στην πώληση των έργων του Μιρό έχουν συγκεντρώσεις 10.000 υπογραφές, ενώ έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου αυτά τα έργα, που περιήλθαν στην κυριότητα του πορτογαλικού κράτους μέσω της εθνικοποίησης της τράπεζας BNP, να διατεθούν σε ιδιωτικούς συλλέκτες.
Πάντως, η εν λόγω δημοπρασία δεν αναμένεται να λάβει χώρα αυτό το έτος, ενώ σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των έργων, αντί 38 εκατ. ευρώ, ένας επιχειρηματίας από την Ανγκόλα, που εγγυάται παράλληλα ότι η συλλογή θα παραμείνει στην Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης