Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Απειλή για την οικονομία της Κίνας η επιβράδυνση των επενδύσεων - Αναγκαία μία πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση

FT: Απειλή για την οικονομία της Κίνας η επιβράδυνση των επενδύσεων - Αναγκαία μία πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση
Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχεδόν 13 χρόνια σημειώνει η βιομηχανική παραγωγή
Η υποχώρηση που καταγράφουν οι κινέζικες επενδύσεις αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Κίνας, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να την οδηγήσει, σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση.
Ειδικότερα οι επενδύσεις στην Κίνα σε επίπεδο 10μηνου αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχεδόν 13 χρόνια, ενώ η βιομηχανική παραγωγή δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις.
Ωστόσο σύμφωνα με τους FT η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη, καθώς η Κίνα μετατοπίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης όπου η κατανάλωση διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο.
Το «στοίχημα» για την Κίνα είναι να διασφαλιστεί ότι η επιβράδυνση στις επενδύσεις θα είναι αρκετά βαθμιαία ώστε να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση της ανεργίας αλλά και η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αντικατοπτρίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 8%, ενώ οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητη κατά τον Οκτώβριο.
Παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 11,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ήτοι με οριακά βραδύτερο ρυθμό από την αντίστοιχη ανάπτυξη του Σεπτεμβρίου (11,6%).
Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα διατηρούνταν αμετάβλητες.
Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,98% τον Οκτώβριο, με αυξημένο ρυθμό από την ενίσχυση του Σεπτεμβρίου, κατά 0,86%.
«Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, ωστόσο όμως δεν είναι τόσο ανησυχητική» ανέφερε ο Louis Kujis, επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland.
Ωστόσο τα αδύναμα στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τη συζήτηση για το αν είναι αναγκαία μια περισότερο επιθετική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει υιοθετήσει μια σειρά στοχευμένων μέτρων φέτος, εστιάζοντας κυρίως στην παροχή δανείων σε τράπεζες.
Ωστόσο αποφεύγει ένα ισχυρότερο «φάρμακο», όπως η μείωση των επιτοκίων, το οποίο ορισμένοι αναλυτές θεωρούν απαραίτητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης