Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. Sapin (γάλλος ΥΠΟΙΚ): Πολύ πιθανό η Γαλλία να ξεπεράσει τον στόχο 0,4% για την ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ

M. Sapin (γάλλος ΥΠΟΙΚ): Πολύ πιθανό η Γαλλία να ξεπεράσει τον στόχο 0,4% για την ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ
Τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρώπη θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όσο οι επενδύσεις είναι χαμηλότερες έναντι των προ κρίσης επιπέδων, σημείωσε
Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία ενδεχομένως να υπερβεί τον στόχο 0,4% που έχει θέσει για το 2014 ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Michel Sapin, στο δίκτυο CNBC.
«Τα τελευταία στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία», σημείωσε ο γάλλος υπουργός στο περιθώριο της Συνόδου των G20 και πρόσθεσε ότι «φέτος, η Γαλλία θα φθάσει τον στόχο 0,4% και ενδεχομένως να τον ξεπεράσει κατά τι».
Σημειώνεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και μετά τα στοιχεία συρρίκνωσης της γαλλικής οικονομίας το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καθιστώντας την ως «τον άρρωστο της Ευρώπης».
Παρ' όλα αυτά, προειδοποίησε, ο στόχος για 0,4% ανάπτυξη δεν είναι αρκετός σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2015, κάτι που σύμφωνα με τον Michel Sapin δεν είναι αρκετό για να παραχθούν απτά οφέλη.
«Ακόμη και με ανάπτυξη σε ποσοστό 1-1,5%, κάτι για το οποίο ελπίζουμε να επιτευχθεί γρήγορα, δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ισορροπία των δημόσιων οικονομικών της χώρας», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, όπως και η διαρθρωτική πολιτική επενδύσεων είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν να βρούμε τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη ευρύτερα το ποσοστό ανάπτυξης που είναι αναγκαίο για να επιλυθεί η κρίση».
Οι πιέσεις που δέχεται η γαλλική κυβέρνηση συσσωρεύεται σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό ώστε να φθάσει στον στόχο της Ε.Ε., που είναι το 3% ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Το έλλειμμα, σημειωτέον, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 στο 4,4% του ΑΕΠ.
Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης αποτελεί επίσης μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης Hollande, με την ανεργία να παραμένει πάνω από το 10%.
Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, για να ανακάμψει τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρώπη, το κλειδί βρίσκεται στην αύξηση των επενδύσεων.
«Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι χαμηλότερες κατά 18% έναντι της προ κρίσης περιόδου του 2008», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να φθάσουμε στον ίδιο βαθμό επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις προκείμενου να εκσυγχρονίσουμε τα εργοστάσια, την παραγωγική διαδικασία, να έχουμε πρωτοβουλίες, καινοτομία και έρευνα για νέα προϊόντα».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα όσο οι επενδύσεις παραμένουν κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης